Äldreboendet Skaftöhemmet Gullvivan i Lysekil ska stänga tillfälligt under sommaren. Nu protesterar ett 50-tal personer utanför boendet mot flytten av äldre. Foto: SVT

Protester mot tvångsflytt av boende på Gullvivans äldreboende

Uppdaterad
Publicerad

Ett 50-tal personer har under måndagen samlats utanför Gullvivans äldreboende på Skaftö. De protesterar mot att boende ska tvångsflyttas då Gullvivan stänger tillfälligt under sommaren.

– Det är fruktansvärt att som anhörig tvingas se hur sina sjuka och gamla behöva flytta, säger Emil Dahlbom Nilsson

Det var i slutet av maj som beskedet om stängningen kom. Sedan dess har anhöriga till boende på Gullvivan försökt stoppa planerna på en tvångsflytt, vilket vi berättat om tidigare.

Under måndagen samlades uppemot ett 50-tal personer utanför äldreboendet för att protestera.

– Har kommunen tur så hinner väl hälften dö innan de flyttar för då slipper de kostanaderna. Det är så vi alla känner här, säger Emil Dahlbom Nilsson.

Äldreboendet Skaftöhemmet Gullvivan i Lysekil ska stänga tillfälligt under sommaren. Nu protesterar ett 50-tal personer utanför boendet mot flytten av äldre. Foto: SVT

Kommer ta det till förvaltningsrätten

Hur långt är ni beredda att gå?

– Ja.. då syns vi i Förvaltningssrätten. För det är självklart att stänger de nu, så lägger de ner Gullvivan. Politikerna kunde inte säga innan valet hur det skulle bli utan överlåter det till tjänstemännen att utreda. De har kommit fram till att det inte finns någon personal, men det är lögn, säger han.

Och det är något som undersköterskan Josefina Olsson intygar.

-  Vi i den ordinarie personalen har gjort ett schema med kompetent personal som kan få medicindelegering som täcker hela sommaren, men det verkar som att de inte godtar det. De går på sin linje att stänga boendet ändå, säger hon.

”Kan inte någon ringa polisen”

Majvor Lander har haft både sin mamma och svärföräldrar som bott på Gullvivan tidigare.

– Jag tycker det är orättvist mot våra äldre och jag tycker det är ett svek.

De säger att det är för de boendes bästa, du köper inte det?

– Nej, jag gör inte det. Jag hade min man här för fem år sedan och jag kunde besöka honom varje dag. Det kan ju inte de här äldre göra ifall det flyttas till Lysekil eftersom de ofta är skröpliga själva, säger Annika Holmberg Nilsson.

Vad säger de boende själva om det här?

-  Ingen vill flytta. De är ledsna och gråter. Några har uttalat sig tidigare att de dör hellre än flyttar. Någon sa i dag att kan inte någon ringa polisen så de inte kommer och tar oss, säger Josefina Olsson, undersköterska Gullvivan.

Nu går flyttlasset

Vid 12.20-tiden meddelar SVT Nyheters reporter Henrik Kruusval:

– Nu står det en flyttbil här som håller på att lasta in kartonger.

Ett par timmar senare kommer Ricard Söderberg (S), ordförande i Lysekils socialnämnd, för att ha ett möte med de som samlats för att protestera. Han säger att han förstår deras oro och frustration.

– Det är ett svårt beslut att fatta. Men vi är inte ute efter att stänga boendet permanent.

Kan du lova att det inte kommer att ske?

– Jag har lovat att vi skriver under de beslut vi har tagit. Vi har beslutat om att utöka med nio platser här på Skaftö och det är det vi arbetar efter.

Svårt med bemanningen

Enligt Eva Andersson, socialchef på Lysekils kommun, så är bemanningen det stora problemet.

– Vi har sökt personal ända sedan nyår och vi har haft många sjuskrivningar bland personalen. Det är svårt att förse verksamheten med vikarier även på andra ställen men just här har det varit extra svårt.

Medicinskt ansvarig sjuksköterska har kommit fram till att det inte går att bedriva en patientsäker vård på boendet under sommaren då personal har semester.

– Vi sätter patientsäkerheten främst. Vi måste följa det som medicinskt ansvarig sjuksköterska rekommenderar oss.

När kommer de boende att få  flytta tillbaka?

– Tanken är att återgå till verksamhet här efter semesterperioden och sedan kommer det att ta några veckor att flytta tillbaka, säger Eva Andersson, socialchef Lysekils kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.