Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Birgitta Karlén och flera av de dygnetrunt-anställda personliga assistenterna i Uddevalla kommun är besvikna på de förändringar som ska införas. Foto: Lisa Johansson/SVT

Protesterar mot ändrade arbetsvillkor för personlig assistans

Uppdaterad
Publicerad

Birgitta Karlén i Uddevalla har personlig assistans dygnet runt. Hon är rädd för minskad livskvalité när utförandet av tjänsten ändras i kommunen. 

– Det är klart att det blir en försämring, säger hon

Efter en bilolycka för 20 år sedan är Birgitta Karlén förlamad från midjan och neråt. Sedan flera år tillbaka har hon personlig assistent dygnet runt. 

Upplägget är att en och samma person är med henne 24 timmar om dygnet, för att sedan lösas av följande dag. Men när nya EU-regler om dygnsvila införs i oktober kommer det ändras till skiftbemanning.  

Privatiserad verksamhet

Utöver det föreslår Uddevallas politiska styre att kommunen framöver ska upphandla all personlig assistans från privata aktörer. De personer som idag är anställda som personliga assistenter kommer då få valet att gå över till den nya arbetsgivaren eller omplaceras till annan verksamhet i kommunen. 

– Jag är medveten om att det här är beslut som kan komma att skapa oro hos brukare, anhöriga och anställda. Sådana beslut tas aldrig med lätthet, men det är beslut som tas inför den tuffa verklighet vi står inför de kommande åren, sa Ann-Charlott Gustafsson (UP), ordförande i socialnämnden i ett pressmeddelande när förslaget presenterades. 

Överväger att sluta

Gitte Lundström och Marcus Olsson har arbetat som personlig assistent på 24 timmars-pass i fem respektive åtta år. De överväger att söka nya jobb om förändringarna genomförs. De trivs med tillvaron i de långa arbetspassen och tror inte att de kommer känna samma trygghet i en privat anställning på skift. De ser även nackdelar för sin brukare. 

– Det blir sämre kontinuitet. Jobbar du ett helt dygn kan du följa din brukare i mående, säger Gitte Lundström.

Och det skulle man missa i skiftbytena?

– Ja, det blir svårare. Det blir mer överlämningar, säger Marcus Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.