Arkivbild. Foto: TT

Stövar-SM i rävjakt väcker protester

Uppdaterad
Publicerad

Stövar-SM i rävhund som arrangeras utanför Skövde i helgen har fått jaktmotståndare att engagera sig. Hittills har 400 personer skrivit under för att på sikt försöka stoppa tävlingen.

I helgen anordnas stövar-SM för rävhundar i Skövde, och för första gången är det lokalklubben Västergötlands stövarklubb som är värd.

– Det ska bli jätteroligt. Det är tio hundar som är uttagna på bäst meriter och tävlar både på lördag och söndag, berättar Anders Ydergren, pressansvarig för arrangemanget.

Inga rävar skjuts under tävlingen, i stället gäller det att hunden klarar flera olika delmoment, bland annat sök, spårupptagningsförmåga och att driva.

– Hunden får driva i 90 minuter, sen kopplas den. Det är viktigt att man har en hund som går lugnt och inte stressar räven för då går den ner i gryt. På så sätt väljer räven själv om den vill avbryta, stövaren går aldrig ner i gryten, säger Ydergren och berättar att jaktproven är en del i avelsarbetet.

400 namnunderskrifter

Men alla är inte nöjda med arrangemanget. Förra året förekom både störningar och sabotage under tävlingen.

– Alla blev tagna på sängen, så i år är vi förberedda och har en säkerhetsavdelning om något skulle hända, säger arrangören.

Inför tävlingen har föreningen Jaktkritikerna i Västra Götaland startat en protestlista, hittills har över 400 personer skrivit under. Initiativtagare är Ingemar Rosberg.

-  Varför ska man utnyttja vilda djur? Även om rävarna inte dödas så leder det till stress. Sen är jag frågande till val tidpunkt, rävar precis som andra djur äter upp sig för vintern och en sådan här jakt tär på rävens reserver, risken finns att den inte klarar sig om det blir en hård vinter, säger Rosberg och fortsätter:

– Men den här tävlingen är bara en detalj, det vi ställer oss emot är tävlingens del i ett sammanhang. Efter den här tävlingen är det fritt fram för fler hundar att jaga och döda djur.

Föreningen är inte enat emot all jakt, det finns till och med jägare med i föreningen.

– Det borde göras en bättre reglering av all jakt, det är det jag vill få till. Jag kan bara prata för mig själv men jag är främst motståndare till den hänsynslösa jakten, rovdjursjakt, jakt på flygande fåglar och de stora mängderna med skadeskjutning.

”Bygger på missuppfattningar”

Varför viss jakt berör och upprör mer upplevs som oklart av arrangörerna som tror att det handlar om individuella ställningstaganden och missuppfattningar.

– En tanke jag har är att många tror att vår jakt är som den tidigare rävjakten i Storbritannien. Det är en missuppfattning jag har hört. Men annars vet jag inte, det är märkligt att viss jakt leder till mer protester. Ingen protesterade när vi arrangerade SM för harhundar i höstas.

Arrangörerna kommer att vara på sin vakt när det gäller eventuella kritiker som kan störa tävlingen. Men att störa jakten är inte något föreningen Jaktkritikerna kommer göra, menar Ingemar Rosberg.

– Det är ingen från oss som kommer att åka dit, jag tror inte man har något att vinna på att störa en tävling. Det gynnar inte vår sak utan slår snarare tillbaka tror jag. Det kommer dessutom inte skjutas några djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.