Emma Larsson är initiativtagare till protestmarschen som samlade tusentals personer vid Nya stadens torg i Lidköping. Foto: SVT

Protestmarsch för sjukhuset i Lidköping

Uppdaterad
Publicerad

Klockan två under söndagen marscherade tusentals personer för sjukhuset i Lidköping. Marschen är en protest mot den nedmontering de menar nu sker av sjukhuset.

Ett upprop på sociala medier har samlat över 6 000 medlemmar som är oroade över framtiden för Lidköpings sjukhus. Många av dem träffades under söndagen för marschen som gick mellan sjukhuset och Nya stadens torg.

Man menar att nedmonteringen av sjukhuset i Lidköping har pågått i många år men aldrig i sådan takt som nu.

– Ja, under många år har man bantat ner de mindre sjukhusen i Skaraborg och just nu råder det en centraliseringshysteri där man tar från de små sjukhusen och flyttar till de större, säger Emma Larsson, initiativtagare till protestmarschen.

”Folk har gått man ur huse”

SVT:s reporter Sara Leverin var på plats under söndagens marsch.

– Folk har gått man ur huse, det har inte varit så här mycket folk på torget sedan nyårsafton. Det är en väldigt sammabiten skara, som känner att man vill kämpa för sitt sjukhus, säger hon.

Besparingsprognos på 250 miljoner kronor

Bakgrunden är ett prognostiserat sparbeting på 250 miljoner kronor inom Skaraborgs fyra sjukhus. I en utredning är ett av besparingsförslagen att ta bort 21 av 63 vårdplatser vid medicinavdelningen på sjukhuset i Lidköping och flytta viss verksamhet till Skövde.

– Vi har bett verksamhetsledningen om besparingsförslag och vi har fått ett tiotal åtgärdsförslag varav detta är ett. Det är hypoteser som vi vill testa och prova. Det är ingen beställning att stänga 21 vårdplatser. Det är en hypotes. Vi undrar om det går, säger Pär Johnson (L), sjukvårdsstyrelsens ordförande.

Oro för akuten

Som SVT Väst tidigare rapporterat har vårdpersonal i Lidköping tidigare reagerat starkt på förslaget, som man menar kan leda till att akutmottagningen på orten försvinner och därmed försämra patientsäkerheten.

– Egentligen demonstrerar vi för att vi inte vill flytta vårdplatserna, men om man ser det indirekt om man tar bort 21 vårdplatser – varför skall man då ha en akutverksamhet? Både läkare och sjuksköterskor och folk i allmänhet oroar sig för det här, säger Emma Larsson. 

– Jag respekterar den oron, men det finns inga planer på att röra akutverksamheten i Lidköping. Skulle det bli en direkt eller indirekt effekt av att ta bort 21 vårdplatser, då kan vi inte genomföra det beslutet, säger Pär Johnson (L), sjukvårdsstyrelsens ordförande.

Beslut under hösten

– Vi hoppas att man tänker om. Att man gör en ordentlig risk och konsekvensanalys. Kan man göra något annorlunda? Varför är det alltid småsjukhusen som skall stryka på foten? säger, Emma Larsson, initiativtagare till protestmarschen.

Under hösten kommer de slutgiltiga besluten om hur de 250 miljonerna skall sparas. Skaraborgs sjukhus omfattar sjukhusen i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer