Lars Koch, som står åtalad för mord på 164 passagerare i det flygplan han skjutit ner. Foto: Fianna Robijn

Publiken dömer i uppmärksammad terrorteater

Uppdaterad
Publicerad

Det är publiken som bestämmer vad som händer i pjäsen Terror. I helgen har den Sverigepremiär i Göteborg.

Fälla eller fria? Det ska publiken besvara när den tyska pjäsen Terror av Ferdinand von Schirach sätts upp på Göteborgs dramatiska teater. I centrum står stridspiloten Lars Koch som åtalas för att ha mördat 164 personer ombord på ett kapat plan som är på väg mot en fullsatt fotbollstadium.

– Han går upp i tyskt luftrum och när inte jihadisterna lyssnar på honom skjuter han ner flygplanet. Det publiken får följa är rättegången efteråt, säger Erik Åkerlind, som är regissör.

Speglar vår samtid

Efter att ha repeterat i sex veckor är ensemblen nu redo för premiären under fredagskvällen. Att man på sätter upp pjäsen handlar mycket om den samtid vi lever i.

– Hur vill vi att vårt samhälle ska vara. För man måste fundera noggrant över de beslut som tas för rättsprinciper som påverkar oss. Det blir moraliska dilemman för om det ska var öppet eller mer slutna samhällen, säger Åkerlind.

Avslutas med beslut

Pjäsen, som på två akter, fick stor uppmärksamhet i Tyskland när den hade premiär för två år sedan. Även i Göteborg får publiken bestämma stridspiloten Lars Kochs öde.

– I pausen lyssnar vi till deras tankar och frågor när de får fria eller fälla. När vi hade genrep var det många som stannade kvar och pratade efteråt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer