Evakuerade utanför SVT-huset och en bild på pulvret som fanns med i ett brev. Foto: TT / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Pulverbreven mot SVT ofarliga

Analysen av hotbreven med vitt pulver som skickades till flera SVT-medarbetare i januari är klar. Pulvret visade sig vara mjöl.

Det var den tionde januari som fyra brev anlände till SVT-huset i Göteborg. Breven var adresserade till olika medarbetare på Uppdrag granskning.

TV-huset utrymdes och ett antal personer som varit i närheten av breven isolerades under flera timmars tid. Minst ett av breven innehöll även ett hotfullt meddelande, skrivet på engelska.

Redan samma dag meddelade polisen att pulvret var ofarligt. Nu är analysen klar.

– Det var stärkelse, alltså mjöl, säger Amir Machiani, utredare på polisens demokrati- och hatbrottsgrupp i region väst.

Ofarlig substans

Det är NFC, Nationellt forensiskt centrum, som gjort analysen. I rapporten framgår inte exakt vilken slags mjöl det handlar om.

– Det viktiga är att det är ofarligt. Det innehöll inga hälsovådliga substanser, säger Amir Machiani.

Brottsrubriceringen grovt olaga hot kvarstår. Än har polisen inte gjort något genombrott i utredningen.

– Vi väntar fortfarande på andra svar. Vi söker också efter fingeravtryck och DNA-spår men gällande det har vi inte hört något, säger Amir Machiani.

Hotbreven ses som särskilt allvarliga då de riktats mot media. Polisen har tidigare sagt att ärendet därför har hög prioritet.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer