• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Fotbollsklubben Qvidings redovisning för byggandet av anläggningen Härlanda Park ifrågasätts av Göteborgs kommun. Foto: SVT

Qvidings byggande av Härlanda Park granskas

Publicerad

Idrottsföreningen Qviding fick drygt 27 miljoner kronor av Göteborgs kommun för att kunna bygga den nya anläggningen vid Härlanda park. Men otydligheter i redovisningen gör att tjänstemännen på idrotts- och föreningsförvaltningen, IOFF, får ta upp ärendet igen, det skriver GP.

I förra veckan skulle idrotts- och föreningsnämnden ha godkänt Qvidings redovisade utgifter för deras nya anläggning vid Härlanda Park, som invigdes 2013. På grund av oklarheter i redovisningen skickades ärendet tillbaka till IOFF, det berättar GP idag. 

– Det är jätteviktigt att det blir rätt, både för Qviding och skattebetalarna, säger David Lega (KD), vice ordförande i nämnden till GP.

Fått kritik tidigare

Göteborg kommun har hjälpt till med finansieringen av Härlanda Park med nästan 28 miljoner kronor, vilket är rekordstort för att gå till en enda förening. Förra året riktade stadsrevisionen kritik mot idrotts och föreningsnämnden, då de hittat allvarliga brister vid förvaltningens hantering av Qvidings bygge.

Det här är inte första gången Qvidings ekonomi ifrågasätts. Under flyktingströmmen hösten 2015 avslöjades att föreningen fakturerade Göteborgs stad 166.000 kronor för 30 sovplatser under 12 dagar.

Klubben ställer sig frågande

Bland fakturorna som Qviding har redovisat i samband med Härlanda Park lyfter Göteborgs posten upp bland annat inköp av en tvättmaskin och torktumlare för 50 000 kronor 2006/2007, samt att IOFF sa nej till en kaffemaskin som föreningen ska ha leasat för 165.000 kronor.  

– Att vi ska redovisa hur kommunens bidrag använts är självklart. Men jag förstår inte varför IOFF ska ha synpunkter på om vi köper kaffemaskin eller gymutrustning för klubbens egna sponsorpengar eller klubbens egna lån. Visst, kommunen har gått i borgen för lånet men det är ju klubben som betalar av lånet, säger Tomas Gustafsson, före detta klubbchef för Qviding och en av de ansvariga för redovisningen till GP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.