Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Högstadieläraren Rabba Eid berättar om hur hennes liv varit sedan hon flydde från Syrien till Sverige 2015. Foto: Lisa Johansson/SVT

Rabbas mål: ”Mina barn ska känna sig som svenskar”

Uppdaterad
Publicerad

270 Mellerudsbor kom till kommunen i samband med flyktingkrisen 2015. Sett till Melleruds storlek var mottagandet det största i Västra Götaland. En av dem som kom var Rabba Eid.

Rabba minns en lång väntan och att hon saknade sin man och sina två döttrar. I ett och ett halvt år bodde hon och sonen Adnan på Kroppefjälls asylboende innan de fick permanent uppehållstillstånd.

Idag jobbar hon som högstadielärare i fysik och kemi på Rådaskolan i Mellerud.

I klippet hör du henne berätta om tiden i flyktingboendet och vad som motiverat henne att komma dit de är idag.

Flykting eller migrant?

Visa

Flykting och migrant är ord som används flitigt i medier. Men vad är egentligen skillnaden?

Flyktingar

En flykting är en människa som flyr från väpnade konflikter eller förföljelse. Deras livssituation är ofta såpass farlig att de tvingas lämna sitt land och söka skydd i ett annat. Därmed blir de internationellt erkända som flyktingar med tillgång till hjälp från stater, UNHCR och andra organisationer.

Flyktingar definieras och skyddas enligt internationell rätt. 1951 års flyktingkonvention och dess protokoll från 1967 samt andra lagtexter som 1969 OAU Refugee Convention (Convention Governing the Specific Aspects of Refugee Problems in Africa) är till för att skydda flyktingar.

1951 års flyktingkonvention definierar vem som är flykting och beskriver de rättigheter som stater bör ge dem. En av de mest grundläggande principerna i internationell rätt är att flyktingar inte ska utvisas eller skickas tillbaka till länder och situationer där deras liv och frihet kan hotas.

Migranter

En migrant är en person som själv väljer att flytta, inte på grund av krig, förföljelse eller direkt hot om död. Anledningen kan istället vara att få ett bättre liv i ett tryggare och mer välfungerande land. Genom att till exempel hitta ett arbete, få en utbildning eller återförenas med sin familj.

Migranter kan, till skillnad från flyktingar, återvända hem till sitt land i säkerhet.

Källa: UNHCR

162 500 personer sökte asyl 2015

Visa

SVT har fått data från Migrationsverket om alla 162 500 individer som sökte asyl i Sverige 2015. Vi har till exempel fått uppgifter om var de är bosatta idag, kön och ungefärlig ålder, samt deras status när det gäller uppehållstillstånd.

Ungefär 98 000 personer har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Cirka 31 000 har lämnat landet, knappt 10 000 finns kvar i Sverige men har inget tillstånd och cirka 14 000 vet man inte var de är.

Slutligen finns det nära 8 000 personer vars ärende fortfarande inte är avgjort av Migrationsverket. Många av dem handlar om personer som sökt asyl på nytt.

Förra året kom det drygt 20 000 asylsökande till Sverige, ungefär en åttondel så många som kom 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet