Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Räddningstjänsten om sin sin insats. – Vi vet att det varit en explosion, vi vet inte om det kommer fler explosioner men ändå agerar vi, säger Anders Ekberg, räddningschef på Räddningstjänsten Storgöteborg. Foto: SVT

Räddningstjänstens utvärdering efter explosionen i Annedal: Hade 35 personer på plats efter en kvart

Uppdaterad
Publicerad

På det stora hela är räddningstjänsten nöjda med sin insats under händelsen på Övre Husargatan i Göteborg i september ifjol.

– Vi vet att det varit en explosion, vi vet inte om det kommer fler explosioner men ändå agerar vi, säger Anders Ekberg, räddningschef på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Inom 15 minuter ska det ha varit 35 brandpersonal på plats. Brandpersonalen möts av ett relativt lugn ute på gatan, inne på gården har kaoset fått fäste.

– De möter personer som är i panik, ett 50-tal personer står i fönster och på balkonger, vissa är till och med beredda att hoppa, säger räddningschef Anders Ekberg.

Räddningsledningen som är på plats ska ta 30-40 snabba beslut inom några minuter.

Vad hade ni kunnat gjort bättre?

– Räddningsledningen som är på plats ska ta 30-40 snabba beslut inom några minuter. Då blir det att man tappar vissa delar men vi ser inte att detta påverkat utfallet av skadan. I det här kaoset så blir det ju ostrukturerat för det är ju livräddning som gäller, branden får komma i andra hand, säger Anders Ekberg.

Har gjort egen utvärdering efter explosionen

Det är inte bara Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som i dag släpper sin utredning om händelsen. Även räddningstjänsten själva kommer med sin utvärdering i dag.

– Vi är väldigt nöjda, sen är det ju alltid delar som vi vill lära oss av och som brister, saker man kan se efteråt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.