Räkor som säljs i lösvikt kan vara flera veckor gamla

Publicerad

Det är svårt att se någon direkt skillnad – men smaken och priset kan avslöja om räkorna i fiskdisken är färska eller upp till flera veckor gamla. Livsmedelsverket vill nu se att den relativt nya produkten – räkor som behandlats för att hålla längre – märks upp tydligare i handeln.

Det var förra sommaren som butiker, bland annat i Göteborgsområdet, sålde räkor på lösvikt till låga priser. Räkor med skal som legat i en lag med konserveringsmedel och behandlats med livsmedelsgaser.

Kunder reagerade då de kände sig missledda och trodde att det var färska räkor de köpt. Klagomål har kommit in till både miljöförv

Pontus Elvingsson, inspektör på Livsmedelsverket. Foto: privat

altningen och Livsmedelsverket och det skrev Göteborgs-Posten om i höstas.

Krav på tydligare märkning

Livsmedelsverket och fiskbranschen agerar nu för att få till en tydligare märkning av dessa behandlade räkor. Kunden ska inte kunna bli lurad att tro att räkorna är färska.

– Det är olagligt att inte tydligt märka vad det är för slags produkt. Det är lätt att bli vilseledd för räkorna ser så lika ut, säger Pontus Elvingsson, inspektör på Livsmedelsverket, till SVT Nyheter Väst.

Livsmedelsverket har i dagarna gått ut med ytterligare information till olika kontrollmyndigheter angående hur konserverade räkor med skall ska produktmärkas.

Konsumenten själv bär också ett ansvar att ställa frågan om räkorna de köper verkligen är färska – menar Elvingsson på Livsmedelsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.