Två män lämnade in ett hotfullt brev till apotekspersonalen. Foto: Polisens förundersökning

Rånade apotek med brev

Uppdaterad
Publicerad

Ge oss vad vi vill ha – annars börjar vi attackera era kunder. Det var budskapet på den lapp som lämnades över till personalen på ett apotek i Uddevalla. Nu åtalas tre personer misstänkta för rån.

”Hämta alla concerta och ritalin ni har och fort ska det gå jag ska även ha dagskassan annars börjar jag hugga hejvilt härinne. Säg inte ett ljud och nicka om du förstår”.

Så stod det på en av lapparna som två svartklädda män lämnade över till personalen på apoteket på Dalaberg i Uddevalla den 22 december förra året.

LÄS OCKSÅ: Rån mot apotek i Färgelanda

Rånarna kom över 250 narkotikaklassade tabletter och dagskassan på drygt 3.000 kronor innan de lämnade platsen i taxi, där en tredje person satt och väntade.

Greps samma dag

De båda männen som var inne i apoteket kunde identifieras genom övervakningsbilder. Den första personen greps redan samma dag.

Under rånet fanns flera kunder i butiken, men flera av dem uppfattade inte att rånet pågick. Personalen uppger för polisen att de mått mycket dåligt efter händelsen.

Två av männen erkänner brott. Den tredje åtalade mannen, som ska ha suttit kvar i taxin, nekar. Men hans berättelse tar inte slut där, enligt åklagaren.

Inblandad i fler rån

Förutom apoteket på Dalaberg rånades också ett apotek i Munkedal i november förra året. En person är redan dömd där, men den ”tredje” mannen från Dalabergsrånet kommer inom kort åtalas som medgärningsman också där.

– Ja, en gärningsman behöver inte vara den som är inne och ber om mediciner utan man kan göra annat som gör att man blir medskyldig, säger kammaråklagare Patrik Stintzing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.