Göteborgs universitet försvarar kritiserade hundförsök

Uppdaterad
Publicerad

Ett pågående djurförsök med tandimplantat, där labradorer får sina tänder utdragna och sedan avlivas, har väckt stora protester. Under måndagen överlämnade Djurrättsalliansen 84 232 namnunderskrifter till ansvariga på Göteborgs universitet.

I studien undersöks en ny typ av tandimplantat och hur väl de läker in i mänsklig vävnad. Forskning om implantat har genomförts på laboratoriet för experimentell biomedicin på Medicinareberget (EBM), under mer än tio år. Just nu är det sex labradorer som får en tredjedel av sina tänder utdragna och plantat inopererade för att sedan avlivas. Oaccaptabelt, anser organisationen Djurrättsalliansen som kampanjar för att rädda hundarna.

– Vi uppmanar universitet att avbryta försöken och låta hundarna leva, så att de kan omplaceras i kärleksfulla hem, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Stark kritik i sociala medier

Aktionen har väckt ett enormt engagemang och organisationen fick på bara en vecka in 84 323 namnunderskrifter mot försöken. Även i sociala medier har kritiken varit stark. På Göteborgs universitets facebooksida har ett inlägg om försöken över 1 200 kommentarer.

”Under all kritik, detta som bedrivs är högst oetiskt och omoraliskt! Jag trodde så mycket mer om Göteborgs Universitet”, skriver en av personerna.

Överlämnade bunt med namnunderskrifter

Under fredagen genomförde Djurättsalliansen en manifestation där sex personer iförda hundmasker ställde sig utanför laboratoriet. Därefter överlämnades namnunderskrifterna till representanter för Göteborgs universitet.

– Vi har också bjudit in dem till ett möte, där försöken kan diskuteras ur ett vetenskapligt perspektiv med vår expert, veterinären och förskaren Andre Menache, säger Malin Gustafsson.

”Förstår att det väcker känslor”

Från universitets sida är man förstående inför att experimenten kan ses som kontroversiella.

– Vi har den största förståelse för att de väcker känslor. Vi tycker i grunden att namninsamlingar är ett bra och demokratiskt sätt att bedriva debatt och fördjupa diskussionen, säger Mattias Goksör, vice rektor vid Göteborgs universitet.

Hundar anses lämpliga

Samtidigt är universitetets hållning att djurförsöken, som kan få stor betydelse för människor med tandlossningsproblem, är nödvändiga. Hundar anses särkilt lämpade eftersom deras munbakterier påminner om människors och implantaten kan opereras in på liknande sätt. Att hundarna avlivas efteråt motiveras med att blod och vävnader behöver analyseras för att ge en fullständig bild av resultaten.

Alla försök godkända

Mattias Goksör understryker att samtliga försök godkänts av Jordbruksverket och en djurförsöksetisk nämnd, samt att djurens förhållande granskas löpande av länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet.

– Man ska komma i håg att alla sådana här tillstånd föregås av en mycket lång, noggrann process.

Protester ska tas upp på möte

Mattias Goksör säger att protesterna kommer att tas upp på ett möte på måndag nästa vecka. Då ska universitet ta ställning till hur ärendet tas vidare. Djurrättsalliansen välkomnar diskussionen. Organisationen tycker dock inte att forskningsnyttan legitimerar försök på djur.

– Vi anser inte att vi människor har rätt att hindra andra individer från att leva sina liv enligt naturliga premisser. Det är många som inte ens vet att de här försöken är tillåtna, säger organisationens talesperson Malin Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.