– Var ska ungdomarna ta vägen nu, säger Marilo Venegas, kulturarbetare vid Gårdstens fritidsgård. Foto: SVT

Fritidsledare rasar över sparförslag: ”Vart ska ungdomarna ta vägen nu”

Uppdaterad
Publicerad

Fritidsledare och fältassistenter är upprörda över det tjänstemannaförslag som hotar fritidsgårdarna i Gårdsten och Angered.

– Det är fruktansvärt. Var ska ungdomarna ta vägen nu, säger Marilo Venegas, kulturarbetare vid Gårdstens fritidsgård.

På tisdagen ska politikerna i Angered fatta beslut om hur de ska spara in det stora underskott som stadsdelen lider av. Stadsdelen ligger back nio miljoner kronor och ett av förslagen innefattar att stänga fritidsgårdarna i Gårdsten och Olofstorp, vilket SVT Nyheter Väst berättade om under måndagen.

Totalt är det 22,5 heltidstjänster som föreslås att tas bort. Det handlar bland annat om fem tjänster på Gårdstens fritidsgård.

– Det är fruktansvärt, man har gjort rätt jobb men blir belönad på det här sättet, säger Marilo Venegas, kulturarbetare vid Gårdstens fritidsgård.

Tar emot många ungdomar

Det hon syftar på är att stadsdelen Gårdsten bara härom veckan togs bort från polisens lista över särskilt utsatta områden, på grund av att kriminaliteten hade minskat.

Men dagen innan midsommar kom det oväntade beskedet. Förslaget är att nästan halvera antalet fältassistenter, stänga ett par mötesplatser och lägga ner två fritidsgårdar, i Gårdsten och den i Olofstorp.

– I Gårdsten har vi under januari till maj tagit emot 4000 ungdomar. Vart ska de ungdomarna ta vägen nu? säger Marilo Venegas.

Även fritidsgården i Bergum riskerar att drabbas av förslaget som lagts fram av tjänstemän i Angered.

”Helt chockad”

– Jag blev helt chockad, säger Janne Pettersson, fritidsledare vid Bergums fritidsgård.

Men stadsdelen har ju dålig ekonomi, har du ingen förståelse för förslaget?

– Jag har förståelse men när man sparar in på en verksamhet med tre i personal, som kostar mindre än vad en ungdom som gör kriminella handlingar kostar på ett år, då tycker jag det är väldigt konstigt.

Orosanmälningar har ökat

Även medborgarkontoren i Hammarkullen och Angereds Centrum drabbas i förslaget som politikerna i stadsdelsnämnden ska ta ställning under tisdagen.

– Vi är nog tvungna att ta det här beslutet eller föreslå andra åtgärder, säger Johan Fält (M).

Angereds ekonomiska bekymmer beror delvis på att kostnaderna för köpt vård och boende inom individ- och familjeomsorg har ökat, enligt Johan Fält (M). En förklaring är att stadsdelen upplevt en stor ökning av orosanmälningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.