Hemmet är ett HVB-hem för ensamkommande barn och ungdomar. Foto: SVT

Rättegång efter mord på HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-åriga kvinnan arbetade ensam på ett HVB-hem för ensamkommande flickor och pojkar i Mölndal. Då attackerades hon av en av de boende och stacks till döds med en kniv. Nu inleds rättegången.

Det var i januari år som polisen larmades till ett HVB-hem för ensamkommande flickor och pojkar i Mölndal. När de kom till huset i centrala Mölndal möttes de av en stökig och blodig brottsplats. På platsen fanns en svårt knivhuggen kvinna och den nu misstänkte gärningsmannen som hade övermannats av de andra boende på hemmet.

Förblödde av hugg i låret

Enligt åklagare hade den misstänkte attackerat sitt offer, en 22-årig kvinna som jobbade på hemmet, med kniv och huggit henne i rygg och lår. Kvinnan hade även skador på sin hand efter att hon försökt att avvärja huggen. Den 22-årig kvinnan avled av förblödning från ett djupt knivhugg i låret.

Den misstänkte står även åtalad misstänkt för mordförsök på en av de andra ensamkommande på hemmet.

Kvinnan jobbade ensam

Förutom skuldfrågan har rätten ytterligare en sak att ta ställning till, den åtalades ålder. Själv uppger han att han är 15 år men åklagaren hävdar med stöd av Migrationsverket att han är vuxen.

Att den nu mordmisstänkte hade psykiska problem var sedan tidigare känt och det hade därför anställts extrapersonal enbart för hans skull. Den personalen jobbade dock inte den morgen där knivdådet inträffade.

Den 22-åriga kvinnan var ensam i tjänst morgonen då hon knivhöggs till döds. Detta har lett både fackliga protester och en förundersökning om misstänkt brott mot arbetsmiljölagen.

Living Nordic AB, som driver boendet, uppger att det inte längre förekommer ensamarbete på hemmet.

Enligt uppgift skulle rättegången ha inletts på måndagen men det är istället onsdagen som är första rättegångsdag. Rättegången planeras att pågå under tre dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.