Den misstänkte mannen på väg in i salen. Foto: SVT

Rättegång för sexbrott mot 63 barn

Uppdaterad
Publicerad

Med tjat, falska profilbilder och hot ska en man från Borås ha kontaktat unga flickor på sociala medier. På tisdagen inleddes rättegången mot mannen som misstänks för en stor mängd sexbrott mot barn.

– Han erkänner vissa av åtalspunkterna, men förnekar de flesta, säger advokat Barney Fyman.

Mannen åtalas för sexbrott mot 63 barn, varav nästan samtliga brott skett via internet. Brotten har främst ägt rum under fjolåret.

Mannen misstänkts bland annat för sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering och våldtäkt mot barn. Offren är flickor, främst i åldrarna 12 till 14 år och finns över hela landet.

Rättegången mot mannen är omfattande. När den drog igång i Borås följde flera målsägandebiträden rättegången på videolänk från andra tingsrätter.

Margareta Esplund är en av alla målsägandebiträden som stöttar flickorna. Hon var på tisdagen på plats i Borås Tingsrätt.

– Alla som har drabbats av någon sådan här sak mår ju oerhört illa, säger hon.

”Tär hårt på en ung människa”

Enligt Margareta Esplund så påverkas flickorna både av själva brottet, men även av brottsutredningen.

– Man är tvungen att sitta och berätta om väldigt privata saker för människor som man inte känner. Det tär hårt på en ung människa.

Under rättegångens första timmar berättade åklagaren hur den misstänkta mannen haft kontakt med flickorna via sociala medier, som Snapchat. Mannen ska bland annat ha förmått flickor att visa sig nakna i webbkamera eller mobilkamera. I många av fallen misstänks han ha hotat med att sprida de bilder han fått på internet om inte flickorna gjorde som han ville.

– Jag bedömer bevisningen som bra. Framför allt handlar det om teknisk bevisning i form av bland annat chattkonversationer, säger kammaråklagare Andreas Ekengren.

”Bygger på bedömningar”

Enligt advokat Barney Fyman så erkänner den misstänkta mannen vissa av brotten, men förnekar de flesta.

– Det här målet handlar om brott som bygger på bedömningar, till exempel vad som kan anses vara en bild av sexuell karaktär. Där har vi en annan uppfattning än åklagaren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.