Offret ska ha skjutits med en revolver. Foto: Joakim Eriksson/polisens förundersökning

Åtalade för Limmaredsmord skyller på varandra

Uppdaterad
Publicerad

Lördagen den 19 augusti skjuts en man till döds i sin lägenhet i Limmared, söder om Borås. Nu inleds rättegången mot de två män, 35 och 34 år, som i samförstånd ska ha begått mordet. 34-åringen misstänks dessutom ha skottskadat en man i Herrljunga och hotat en kvinna med pistol.

Rättegången inleds på tisdagsförmiddagen i säkerhetssalen i Göteborgs tingsrätt efter att ha flyttats från Alingsås tingsrätt.

Båda männen nekar till mordet – och skyller på varandra. Åklagare Johan Udén menar dock att de i förhör har ”satt sig själva på platsen”.

Mord i Limmared

– De bekräftar att de är utanför lägenheten när offret har skjutits hjäl. Sen pekar de på varandra och säger ”det var inte jag, det var han”, säger Johan Udén.

Mordförsök i Herrljunga

Bevisläget ser bra ut, menar han. Mordvapnet, en revolver, har hittats och på det finns DNA från 34-åringen. Han ska dessutom ha använt samma vapen dagen efter, då han sköt på öppen gata mot en man i Herrljunga. Skottet träffade mannen i ljumsken.

När den misstänkte sedan lämnade brottsplatsen i bil tillsammans med en kompis körde han av vägen. Det var i samband med det som polisen kunde gripa 34-åringen. Offret, som är i 25-årsåldern, kommer att vittna under rättegången.

”Rysk roulette” mot kvinna

Men rättegångens första dag gäller tre grova brott som begicks innan mordet den 19 augusti. Klockan var kring 3-4 på morgonen samma dag och 34-åringen befann sig i samma bil som en kvinna. Där, i utkanten av Borås, ska han först ha riktat en revolver mot hennes huvud, varpå han uttalat ett hot och tryckt av ett skott.

Sedan ska han ha hållit revolvern mot kvinnans huvud och – på ett vis som liknar rysk roulette – tryckt av. Något skott avlossades aldrig, men gärningen rubriceras som försök till mord. Slutligen ska mannen ha misshandlat kvinnan genom att slå henne med revolvern i ansiktet. 34-åringen nekar även till dessa gärningar.

”Hade inte skett utan droger”

Motiven bakom brotten vill åklagare Johan Udén inte uttala sig om, inte heller de misstänktas relation till offren – annat än att de är bekanta med varandra. Men enligt vad polisen tidigare uppgett är flera av de inblandade väl kända av polisen sedan tidigare. Det rör sig inte om en större gängkonflikt, utan snarare personliga uppgörelser.

– Jag vill inte spekulera i motivet, men det här hade inte skett om det inte hade varit droger inblandat, så kan man säga, har åklagare Johan Udén tidigare sagt till SVT.

Slängde hylsor i tjärn

Två personer åtalas för att ha skyddat de mordmisstänkta männen: Den ena, en 21-årig kvinna, ska ha tagit emot två tomma hylsor från den revolver som användes vid mordet i Limmared, och slängt dessa i en tjärn i Bergsjön i Göteborg. På så vis har hon undanröjt bevis. Den andra är en man, 38 år gammal, som ska ha kört den misstänkta 34-åringen i bil från Herrljunga efter mordförsöket den 20 augusti. Tillsammans ska de ha gömt mordvapnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Limmared

Mer i ämnet