Rättegång i det misstänkta hedersmordet

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen inleddes rättegången mot den man som står åtalad misstänkt för mordet på sin fru i Mellerud i somras.

Den 9:e juli ska kvinnan ha mördats i parets bostad i centrala Mellerud. Mannen, som är i 50-årsåldern, är misstänkt för mordet på sin fru.

Han åtalas också för två fall av ofredande riktat mot barn, då parets gemensamma barn ska ha varit närvarande när kvinnan utsatts för våld.

Tog tillbaka erkännande

Till en början erkände mannen att han mördat sin fru när han greps i samband med att kvinnan hittades svårt knivskuren i deras gemensamma bostad.

Dagen efter drog mannen tillbaka sitt erkännande och så här sa kammaråklagare Carin Pedersen i samband med det initiala förhöret i juli.

– Vi hade ett längre förhör med honom och i samband med det så framkom det att han förnekar brott. Det är inte ovanligt att det händer, att någon som är misstänkt ändrar sin uppfattning. Men enligt min bedömning är han på sannolika skäl misstänkt för mord och jag har för avsikt att att begära honom häktad, säger kammaråklagare Carin Pedersen till SVT Nyheter Väst.

Åklagaren: syfte att bevara familjens heder

Enligt åklagaren finns ett tydligt hedersmotiv.

– Enligt min bedömning har syftet med våldet varit att bevara eller upprätthålla familjens heder. Detta påstående baseras bland annat på uppgifter i förhör med vänner och bekanta till brottsoffret samt på ett utlåtande som jag har begärt in från en sakkunnig inom området, sa Carin Pedersen i samband med åtalet i slutet av november.

Den misstänkte mannen förnekar brott. I förhör har han sagt att han inte minns vad som hänt.

Rättegången som hålls i Vänersborgs tingrätt kommer avslutas fredag 21 december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer