Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap med inriktning på genusfrågor. Foto: SVT / GUVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Mer provocerande att begränsa män”

Publicerad

Frågan om kvinnozoner på festivaler är en het potatis. Men det skulle anses ännu mer provocerande om mäns rörelsefrihet på festivaler begränsades, tror rättsprofessor Eva-Maria Svensson.

– Det är nästan alltid provocerande att behandla kvinnor och män olika, säger Eva-Maria Svensson, professor i rättsvetenskap med inriktning på genusfrågor till SVT Nyheter Väst.

Men hon tycker att man måste kunna göra det om syftet är att resultatet ska bli rättvist. Eftersom män och kvinnor kan sägas leva i olika verklighet när det handlar om till exempel sexuella trakasserier, så kan det finnas anledning att göra skillnader, menar hon.

Kulturzoner kan vara vettigt

Vad gäller förslaget med kvinnozoner framför festivalscener, som Kulturkalaset i Göteborg överväger att införa, tror hon att det kan vara en vettig lösning, även om det är sorgligt att det behövs.

– Självklart skulle det vara bäst om det här inte förekom, men när det nu gör det så måste väl arrangörerna göra vad de kan för att också kvinnor ska besöka kalaset, säger hon.

Men kan inte kvinnozonerna innebära att den som väljer att stå utanför zonen får skylla sig själv om något händer?

– Ja det kanske kan få den effekten. Och om det är så hade det säkert varit bättre att begränsa männens rörelsefrihet, säger hon.

Men även om problemen handlar om att män ofredar kvinnor så tror hon att den lösningen hade provocerat ännu mer.

– Att begränsa alla mäns rörelsefrihet innebär att man drar alla över en kam, och det är provocerande.

Läs mer: Man har ju själv varit del av problemet

Pekar på ett samhällsproblem

Det går förstås att vända på saker och säga att alla kvinnors rörelsefrihet begränsas av kvinnozoner som man bör hålla sig i om man ska vara trygg. Men det är svårare att ta in, tror hon.

– Att över huvud taget synliggöra problemet och försöka göra något åt det är provocerande för att det pekar på ett samhällsproblem, ett manligt beteende som inte är önskvärt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexuella ofredande på festivaler

Mer i ämnet