20-åriga Rebecca har varit sjuk i anorexi i fyra år. Foto: SVT

20-åriga Rebeccas största dröm: Bli frisk från anorexi

Uppdaterad
Publicerad

I fyra år har Rebecca kämpat mot sin ätstörning. När hennes kompisar från gymnasiet har rest runt i världen, börjat studera på högskolan och flyttat hemifrån har Rebecca åkt in och ut på olika behandlingshem.

– Det är en ständig kamp, även om man vill bli frisk, säger hon.

Enligt både Sahlgrenska och riksföreningen Frisk & fri som arbetar mot ätstörningar så är det tufft för ätstörningspatienter under pandemin. 20-åriga Rebecca som är sjuk i anorexi säger att hon förstår att pandemin kan vara påfrestande.

– Jag tänker att upptagenheten för mat, vikt, kropp och träning blir mycket större när man har så mycket tid hemma. När man går till jobb eller skola så har man sysselsättning hela tiden, säger hon.

Coronapandemin

”Snälla, det är väl bara att äta”

– Man kan tänka att ”snälla det är väl bara att äta, det kan väl inte vara så himla svårt, det är väl bara att ta den där bullen och äta” men det fungerar inte så. Det är verkligen en sådan ångest man har hela tiden, säger Rebecca.

Enligt Frisk och fri, riksföreningen mot ätstörningar, har samtalen till dem ökat under pandemin. De säger att patienter som hör av sig också mår sämre. Även inom vården märker man att pandemin gör det svårare för patienter att tillfriskna.

– Det är ju det som händer när man inte har strukturen, distraktionen och de motiverande faktorerna. Ätstörningen tar större plats, säger Anne-Line Solberg, enhetschef för anorexi och bulimiverksamheten för barn och unga vuxna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Vill bli frisk

För Rebecca är sjukdomen inte över, men hon vill berätta för andra för att visa hur svår sjukdomen kan vara. Nu under början av året kommer hon att fortsätta få vård. Hennes mål är tydligt – att bli frisk.

– Det vet jag att jag kommer, det är inget jag tror. Det går att bli frisk från en ätstörning, säger hon.

Hör Rebecca berätta mer i klippet ovan.

Hit kan du vända dig angående ätstörningar

Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.

Vårdguiden om ätstörningar 1177

Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar 

Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS 

Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år 

Shedo – ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet