Regionstyrelsen i Västra Götaland har bestämt att alla anställda i regionen får 1500 kronor i julbonus, efter det tuffa coronaåret. Foto: Paul Björkman/TT

Regionanställda får julbonus: ”Vi hade föredragit lönepåslag”

Publicerad

Regionstyrelsen i Västra Götaland har bestämt att alla anställda i regionen får 1500 kronor i julbonus, efter det här tuffa året.

– Det är ju positivt, men det hade varit bättre att förhandla upp lönen än att hålla på med såna här bonusar, säger Anne Karin Höglund, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland.

Regionstyrelsen skriver i pressmeddelandet att medarbetare har fått slita hårt under pandemin, många har fått göra åtskilliga övertidstimmar, skjuta på ledigheter och på andra sätt fått kämpa under året. För de här insatserna ska samtliga medarbetare få bonusen.

- Vi vill därför från regionstyrelsens sida tacka alla medarbetare för det slit och det engagemang de visat genom att dela ut en julbonus, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, i pressmeddelandet.

Anne Karin Höglund, ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland, uppskattar tanken med julbonuset.

– Att alla får är ju positivt. I somras var det ju bara vissa som fick, och andra som hade det lika besvärligt fick inte, säger hon.

Vårdförbundet: ”Bekymmersamt läge”

Samtidigt tycker hon det hade varit viktigare att prioritera att höja lönerna, för att få fler att vilja jobba inom sjukvården i länet.

– Om folk stannade kvar på jobbet hade vi inte behövt dra in semestrar och annan ledighet. Och om tillräckligt många med rätt kompetens jobbade skulle vi få en bättre arbetsmiljö, säger hon.

Hon menar att vården gick in i pandemin med brist på viktiga specialister.

– Folk har jobbat på jättebra men frågan är hur länge de orkar innan de blir sjuka själva. Det är ju ett bekymmersamt läge nu, säger Anne Karin Höglund. 

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen, berättar i klippet nedan om julledighet för vårdpersonalen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet