Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör VGR berättar att Vårdcentraler ska börja testa allmänheten för covid-19. Foto: SVT

Beskedet: Allmänheten ska testas för covid-19 på vårdcentraler

Uppdaterad
Publicerad

Under nästa vecka kommer allmänheten att börja testa sig för covid-19. Detta presenterades under fredagens presskonferens som i övrigt främst handlade om att faran med covid-19 inte är över i Västra Götaland.

– Vi får tecken och signaler på att många börjar att slappna av, man bryr sig inte om att hålla avstånd, man bryr sig inte om att det är trångt. Man trängs i affärer, restauranger, köpcentrum och så vidare. Det är väldigt viktigt att vi fortfarande är medvetna om att det pågår en smittspridning i alla våra kommuner, sa Thomas Wahlberg, under presskonferensen.

Det var en av få gånger som den annars relativt lågmälda smittskyddsläkaren tog ton under alla dessa pressträffar som arrangerats de senaste veckorna med anledning av coronaviruset i Västra Götalandsregionen.

Coronaviruset i Västsverige

-Vi måste göra vad vi kan, det är så viktigt att undvika att fler blir sjuka och att vår sjukvård klarar trycket. Vi måste hjälpas åt, säger Thomas Wahlberg.

I klippet nedan hör ni smittskyddsläkare Thomas Wahlbergs brandtal från fredagens presskonferens i sin helhet.

Tester införs på vårdcentraler

En annan nyhet som presenterades var att det succesivt från och med nästa vecka kommer vara möjligt för personer som har symptom att testa sig för covid-19 på vårdcentralerna i länet. Kapaciteten för hur många som kan testas kommer att öka efterhand som varje vårdcentral hittar smittsäkra sätt att ordna detta.

Hör i klippet ovan när Ann Söderström berättar mer om provtagningsstrategin och varför de satsar på det nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet