Miljardsatsning på nytt it-system i VGR: Därför beskrivs det som patientfarligt

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli ett nytt, modernt och gemensamt vårdinformationssystem för hela Västra Götalandsregionen och alla dess läkare och patienter. Men i nya riskanalyser beskrivs risker för allvarliga patientskador om systemet införs.

Nu är införandet av systemet uppskjutet – på obestämd tid.

I klippet ovan hör du SVT:s reporter förklara turerna kring regionens nya it-system

De gamla systemen anses förlegade, och ett amerikanskt it-system, Millennium, har upphandlats. Notan beräknas i nuläget hamna på över tre och en halv miljard.

Tanken var att systemet skulle lanseras våren 2021. Men först sköts det upp till våren 2022, sedan sköts det upp igen – på obestämd tid.

– Arbetet har tagit längre tid än vad vi hade räknat med. Det finns inget formellt beslut om en annan tidplan ännu, säger Ragnar Lindbland som är ansvarig för Framtidens vårdinformationssystem, som projektet kallas, vid Västra Götalandsregionen.

”Vårdskada” och ”patientrisker”

Anledningarna till förseningarna är flera. Ett av problemen är att det amerikanska it-systemet inte har anpassats till svensk lagstiftning och sjukvårdsstandard.

I flera riskrapporter genomförda under året kan man läsa att sjukvårdspersonal som fått insyn i systemet befarar olika patientrisker.

– Det finns individer som har varit väldigt kritiska och deras synpunkter finns med. Vi kommer lösa de här frågorna, det pågår arbete med det medan vi sitter här. Vi kommer inte införa ett system som är patientfarligt, säger Ragnar Lindblad.

Skåne, USA och Finland

I Finland var flera regioner på gång med att upphandla det amerikanska systemet. Men affären föll nyligen efter att läkarkåren som skulle behöva jobba med systemet protesterat kraftigt.

Även i USA, där systemet redan är i bruk, har det fått kritik för att vara omständligt och leda till att personal blir utmattad.

Region Skåne upphandlade samtidigt som Västra Götaland Cerners it-system, och även där har satsningen kantats av förseningar och ökade kostnader.

SVT har sökt Cerner för en kommentar. De svarar via mejl att de fortsätter arbeta tillsammans med Västra Götalandsregionen för att uppnå önskade resultat, och vill utöver detta inte kommentera någonting.

Se SVT:s tidigare granskning av det nya amerikanska journalsystemet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.