Så bemöter regionen den hårda kritiken mot it-systemet Millenium

Uppdaterad
Publicerad

Upphandlingen av det nya it-systemet blev klar hösten 2018. Budgeten i nuläget: Över tre miljarder kronor. Men än så länge har systemet inte kunnat införas på något sjukhus i Västra Götalandsregionen – bland annat för att läkarkåren larmar om ”stor risk för vårdskada”.

Ragnar Lindblad är programägare för Framtidens vårdinformationsmiljö i Västra Götalandsregionen och ansvarig för den jättelika satsningen på ett nytt IT-system inom vården i regionen.

Ett system som redan innan det börjat användas mött hård kritik från sjukvårdspersonal som ska jobba i systemet. Den allvarligaste kritiken som förs fram gäller läkemedelshanteringen i systemet och som det fruktas kan leda till vårdsskador hos patienter.

– Vi kommer inte kunna sjösätta detta om vi inte kan lösa så att det blir patientsäkert. Det är upp till leverantören att lösa detta åt oss. Vi har ställt krav att det ska följa svensk lag, säger Ragnar Lindblad.

Hör Ragnar Lindblad utveckla resonemanget i klippet ovan.

Skadestånd

På grund av förseningar förhandlar regionen just nu med det amerikanska bolaget Cerner, bolaget bakom Millennium, om skadestånd. Hur stora förseningarna är, och hur mycket regionen kräver vill man inte uppge.

– Det ingår som en del av affärsförhandlingarna med Cerner, och det är något jag inte kan kommentera, säger Ragnar Lindblad.

Mer än tre miljarder kronor för ett it-system som hittills inte är kompatibelt med svensk lagstiftning. Tycker du att pengarna har blivit väl spenderade här?

Vi har inte spenderat pengarna ännu, det du pratar om är den totala budgeten för arbetet. Det ingår i de här diskussionerna att säkerställa att innan vi betalar slutpengen så behöver det här vara löst.

SVT har sökt Cerner för en kommentar. De svarar via mejl att de fortsätter arbeta tillsammans med Västra Götalandsregionen för att uppnå önskade resultat, och vill utöver detta inte kommentera någonting.

Se SVT:s tidigare granskning av det nya amerikanska journalsystemet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.