Tony Johansson (Mp) viceordförande för hälso- och sjukvårdsstyrelsen Foto: VGR Pressbild

Regionen: ”Sahlgrenska har rätt budget”

Publicerad

Sahlgrenska har inte haft en ekonomi i balans på flera år, men regionen anser inte att de behöver mer pengar.

2014 var Sahlgrenska Universitetsjukhusets ekonomi senast i balans enligt sjukhusstyrelsens ordförande. Hittills i år har underskottet ökat ytterligare, men enligt regionspolitikerna som fördelar pengarna så är det inte aktuellt att utöka budgeten.

– Vi har ökat resurserna på Sahlgrenska med 20 procent de senaste fyra åren, det är ungefär fem procent per år, och det är över den indexuppräkning för löner med mera. Vi anser att de har rätt budget, säger Tony Johansson, (Mp) hälso- och sjukvårdsstyrelsens vice ordförande.

Tony Johansson menar att nya it-system ska leda till lägre kostnader.

– Vi kan göra mer och vi kan göra bättre, samtidigt pågår mycket omställning just nu och vi håller på att upphandla nya it-system som ska effektivisera vården och när de bitarna faller på plats så innebär det att kostnadsutveckling blir lägre för de stora sjukhusen.

”Finns en krismedvetenhet”

– När vi får digitaliseringen och de nya systemen på rull så tror jag Sahlgrenska kommer att komma i balans i år. Jag har förtroende för Sahlgrenskas ledning, och när jag har haft möten med direktören på sjukhuset så finns en krismedvetenhet och en medvetenhet att man måste ta tag i problemen, säger Tony Johansson som menar att året kan bli tufft för sjukhuset men krismedvetenheten känns tillförlitlig.

På regionsnivå pågår nu en diskussion om att de med befogenhet att anställa personal på sjukhusen kan komma att förändras.

– Det kan handla om att lyfta delegationer ett snäpp upp i chefsnivån, om vem som har befogenhet att nyanställa. Att helt enkelt lyfta beslutsnivån från golvnivå till en nivå ovanför golvet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.