Hans Ekström, ordförande för Kommunal på Sahlgrenska Foto: SVT

Fackordförande: ”Det här är panikåtgärder”

Publicerad

Undersköterskornas fackförbund är kritiska till att man nu avslutar vikariat på flera av sjukhusens verksamheter.

Hans Ekström, undersköterska och ordförande för Kommunal på Sahlgrenska har ifrågasatt beslutet om att minska antalet anställda.

– Det här är panikåtgärder som genomförs utan att ha tänkts igenom. Vi har varit väldigt kritiska till att man inte behåller sin personal utan skapar en större oreda på enheterna. När det blir större omsättning på personalen så är det större risk att det blir fel i patientbehandlingarna eller att personalen inte stannar kvar, säger Ekström som menar att det inte finns någon risk- eller konsekvensanalys av åtgärdsplanen.

Har ni fått någon gehör från arbetsgivaren?

– Nej, styrelsen och ledningen har varit väldigt tydliga med att budgeten måste hållas och att det är personalkostnaderna som är det största problemet. Det som diskuterats nu på förslag är att ha större enheter med bibehållen personal, genom att slå ihop avdelningar kan man behålla personal men ta emot fler patienter, säger Ekström.

Sjuksköterskor drabbas indirekt

Budgetåtgärderna drabbar inte Vårdförbundets medlemmar direkt, eftersom sjuksköterskorna inte har anställningstopp. Men en minskad bemanning påverkar i alla led, menar Niklas Martinsson på fackförbundet.

– Det drabbar ju så klart även sjuksköterskorna, om vi inte har undersköterskor så blir det mer jobb för sjuksköterskorna och det är en kategori som redan är svårrekryterad. Vi har redan problem med en dålig arbetsmiljö och dåliga löner, därför går sjuksköterskorna över till bemanningsföretag, vilket vi redan har inne dagligen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.