Helén Antonson, områdeschef på psykologenheten för mödra- och barnhälsovård i Västra Götalandsregionen. Foto: SVT/TT

Regionhälsans psykologer: ”Fler oroliga under och efter graviditeten”

Publicerad

Psykologen Helén Antonson arbetar som områdeschef på psykologenheten för mödra- och barnhälsovård i Västra Götalandsregionen och enligt henne är det i dagsläget för tidigt att veta om fler kommer att drabbas av förlossningsdepression på grund av pandemin.

– Men fler oroliga föräldrar har vänt sig till oss den senaste tiden, säger hon.

Den ökade isoleringen och att partnern inte får vara med på BB i samma utsträckning är några av källorna till den ökade oron enligt regionens psykologenheter.

Hur har coronapandemin förändrat ert sätt att arbeta?

Coronaviruset i Västsverige

– Vi träffar vi fler via nätet, vilket är ett bra komplement. Men när det blir en ökad oro så sätts annat på vänt, exempelvis preventiva insatser med stöd i grupp. Det kommer vi behöva hämta hem när det här har lagt sig, menar Helén Antonson.

I regionens app Mitt Vårdmöte hittar man under fliken Barnmorskemottagning hur man kan boka samtal med psykolog online. Där erbjuds kortare videosamtal som komplement till ordinarie psykologsamtal för blivande och nyblivna föräldrar.

Hör psykologens egna ord i klippet ovan.

Vad är förlossningsdepression?

Förlossningsdepression, eller PPD (postpartum depression), är när du är nedstämd under en längre period i samband med att du ska bli eller har blivit förälder. Det är inte bara den som är eller har varit gravid som kan bli deprimerad, utan även medföräldrar eller adoptivföräldrar kan bli deprimerade. Ofta påverkar föräldrar varandra.

PPD är inte att förväxla med baby blues, som är något som de flesta känner av. Det är en tillfällig känsla av nedstämdhet och lättrördhet på ungefär tredje dagen efter barnets födelse, som försvinner ungefär lika fort.

Källa: 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet