Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför regionpolitikern Peter Heie (C) anser att regionens bästa borde få större tyngd när framtiden för slussarna i Trollhättan avgörs. Foto: Lisa Johansson/SVT

C-regionpolitikern: Populism av S i Trollhättan att göra slussarna till valfråga

Uppdaterad
Publicerad

Slussarnas framtid i Trollhättan är en fråga som hör hemma på regional eller nationell nivå. Det anser regionpolitikern Peter Heie (C) som är kritisk till Socialdemokraternas lokala kampanj.

– Det är populism tro att en röst på S i Trollhättan kan påverka detta.

Dagens slussar har en beräknad livslängd till 2030 och sedan förra året pågår en intensiv diskussion om var i Trollhättan den nya dragningen ska gå.

Kommunen, där Socialdemokraterna styr, har sagt nej till Trafikverkets två förslag och vill i stället se en utredning av ett tredje – att bygga i befintlig slussled. 

Valet 2022 Väst

Påverkar 1 400 jobb

En redan känd konsekvens av att bygga i befintlig led är att det skulle innebära ett stopp för sjöfarten i 3 till 5 år. Det innebär att gods som i dag går till sjöss i stället får fraktas med lastbil, tåg eller till annan hamn.

Enligt en konsekvensanalys som ett konsultföretag gjort åt Trafikverket finns då en risk att det här godset inte kommer tillbaka till Vänersjöfarten efteråt och att runt 1 400 arbetstillfällen kan försvinna på grund av det. 

Åkerlund (S): Inte populistiskt

Därför reagerade regionpolitikern Peter Heie (C) kraftigt när han såg att Socialdemokraterna i Trollhättan gjort detta till en valfråga.

Kommunalrådet Paul Åkerlund (S) delar inte uppfattningen att det rör sig om populism och att kommunen i allra högsta grad äger frågan på grund av planmonopolet.

– Vi tar tillvara Trollhättebornas intresse.

I klippet hör du dem utveckla sina resonemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Väst

Mer i ämnet