Foto: SVT

Regionrådet: ”Det var lika bra”

Uppdaterad
Publicerad

I Västra Götaland kommer man inte sörja möjligheten att bli en större region. – När det nu ändå inte skulle blivit en total inledning av Sverige, var detta lika bra, säger regionråd Jonas Andersson (L) till SVT Nyheter Väst.

Jonas Andersson, regionråd för Liberalerna, anade att det lutade åt platt fall när planerna på att bilda storregion i Norrland övergavs i förra veckan.

– Men jag kände ett litet sting av oro att man av prestigeskäl skulle slå ihop enbart Västra Götaland och Värmland. Det tar ju kraft att göra en sån här förändring.

Västra Götalands hållning har tidigare varit att man välkomnar en regionreform, även om man inte haft ett behov av att bli större för egen del. Att nu samtliga planer på storregioner skjuts på framtiden, tycker Jonas Andersson är vettigt. 

– När det ändå inte skulle blivit en total indelning av Sverige, så tycker jag att detta är lika bra, säger han.

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande är inne på samma spår.

– Det är inget vi gråter över. Det innebär mindre jobb för oss, säger han.

”Synd att Sverige missar möjligheten”

I ursprungsförslaget var tanken att Halland, Värmland och Västra Götaland skulle slås samman, men det intensiva motståndet i Halland ledde till att förslaget ändrades till att enbart omfatta Värmland och Västra götaland.

Under torsdagen försökte regeringen få grönt ljus från Centerpartiet och Kristdemokraterna för två nya storregioner från 2019: Svealand och Götaland. Men de båda allianspartierna hoppade av samtalen.

Centerpartiet i Västra Götaland tycker att det är tråkigt att de nya regionerna inte blir av.

– Det hade varit en fördel för Västra Götalandsregionen om vi fick fler jämnstora regioner i vårt land, säger regionrådet Kristina Jonäng (C) i ett pressmeddelande.

– Nu dröjer frågan om nya regioner säkert flera år. Vi i Västra Götalandsregionen jobbar vidare med de fördelar som en region har. Synd att övriga delar av Sverige missar den möjligheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges nya storregioner

Mer i ämnet