Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Denise Norström är ledsen över beskedet om storregionerna

Publicerad

Förhandlingarna om nya storregioner har havererat – ”jättetråkigt”, tycker Denise Norström (S), landstingsråd i Västmanland.

– Vi har lagt ner mycket tid på arbetet med storregionerna och skulle kunna göra något bra av det. Jag har själv levt med frågan i 15 år. Det känns tungt att vi inte kan få de förutsättningar vi behöver, säger Denise Norström.

Moderaterna drog sig ur förhandlingarna igår, och idag kom beskedet att även Centerpartiet och Kristdemokraterna hoppar av.

Förslaget om den nya Svealandsregionen, där Västmanland skulle ingå, har alltså inte längre stöd i riksdagen.

– Jag vet ju bara hur långt regeringen sträckte sig för att tillmötesgå Centerpartiet, vad gäller mer makt ut till regionerna. Jag är ledsen över att de inte verkar tycka att det är tillräckligt, och det finns ett tryck ute i landet även bland centerpartister. Så de kommer att ha ett internt jobb att göra, säger Denise Norström (S).

Centerpartiet i Västmanland, däremot, skriver i ett pressmeddelande att de ställer sig bakom partiledningens beslut om att hoppa av förhandlingarna.

Birgitta Andersson (C).

– Vi hade samma krav som i vårt remissvar som Anders W Jonsson och förhandlingsgruppen haft med i förhandlingarna, så även om det är en besvikelse att reformen inte blir av så är det naturligt, när nu regeringen inte tillgodoser de krav som vi och även de andra centerdistrikten i det föreslagna Svealand lade fram i våra remissvar, skriver Birgitta Andersson (C), oppositionsråd.

Fortsätter på egen hand

Denise Norström säger att man nu kommer att jobba på att stärka samarbetet mellan de befintliga regionerna – trots att det inte kommer att bildas någon storregion.

– Vi måste se framåt: hur ska vi göra det här på egen hand, utan hjälp av staten? Vi kommer att samarbeta mer och inte släppa frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sveriges nya storregioner

Mer i ämnet