Starta klippet för att höra hur diametralt olika uppfattningar Martin Wannholt (Demokraterna) och Johnny Magnusson (M) har om projektet Sahlgrenska Life. Foto: Västra götalandsregionen / SVT

Politisk strid om Sahlgrenskas miljardbygge: ”Ett Nya Karolinska vill vi inte ha”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot Sahlgrenska Life är redan svidande, med professorer och forskare som totalsågar projektet. Nu tätnar striden även politiskt då Demokraternas Martin Wannholt säger sig befara att byggprojektet blir betydligt dyrare än beräknat.  Men än finns inga tecken på att miljardprojektet kan komma att avbrytas.

– Då bestämmer man sig för ”vilken version tror jag på” och så driver man den linjen, säger regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M).

I klippet ovan kan du höra vad Magnusson och Wannholt är oense om.

I veckan tog regionstyrelsen beslut om att fortsätta planera för genomförandet av projektet Sahlgrenska Life. Ett byggprojekt med nya lokaler för bland annat laboratorium och tandvård och som också är tänkt att förbättra samverkan mellan olika aktörer. Men satsningen har också väckt hård kritik, vilket SVT Nyheter Väst berättade om i veckan.

De faktiska besluten att genomföra bygget väntas under det närmaste året.

– Vi hoppas att det här mötet mellan sjukvården, forskningen och företagen gynnar helheten, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande.

Kritikerna menar att det här mötet inte är beroende av fysiska lokaler, att samarbetet redan fungerar?

– Att du har ett hus är ju ingen garanti för att du har ett bra samarbete, det krävs ju mycket mer för det. Men har du inget hus utan sitter utspridd på många ställen så är det ju svårare, det säger ju sig självt, säger Johnny Magnusson (M).

Kommunen får också betala

Projektet berör inte bara regionen utan även Göteborgs stad. Om de två husen på Medicinareberget blir verklighet så kommer stadens mark där att säljas till företaget Vitartes. Dessutom ska hållplatsen utanför Sahlgrenska byggas om, till en kostnad på, grovt uppskattat, 50 miljoner kronor. Demokraternas kommunalråd Martin Wannhollt menar att projektet måste synas en gång till.

– När så många av de som ska bedriva verksamheter i de här husen är negativa så tycker vi att det här behöver granskas ett par varv till innan man kan säga ja till det. Ett Nya Karolinska vill vi inte ha, säger Martin Wannholt (D).

Det finns för många oklarheter, menar han.

– Finns det ekonomi i detta, finns det efterfrågan? Vi har inte sett något näringsliv ännu som har efterfrågat det. Och det är stora kostnader för kommunen också som inte är omhändertaget.

”Långa ledtider”

Sahlgrenska universitetssjukhuset dras med ett underskott och nästa år måste sjukhuset spara 450 miljoner kronor.

Pandemin har skapat extra långa vårdköer och underskott i ekonomin, är det rätt tid att dra igång ett stort bygge?

– Nu kör vi inte igång något bygge idag precis, det här är ju långa ledtider. Byggprojektet drar vi igång om något år ungefär. Det vi gör nu är att finräkna kalkylen, var hamnar vi? säger Johnny Magnusson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.