I REKO-ringarna säljs det ofta mycket frukt och grönsaker. Foto: TT

REKO-ring i Mölndal sparkar igång sin första träff

Uppdaterad
Publicerad

REKO-ringar är ett initiativ som lockar många som vill handla närproducerat. På måndag ska nyligen startade REKO-ring Mölndal dra igång sin första träff tillsammans med kommunen.

REKO-ringar finns på flera ställen runt om i landet. Till exempel startade en i vintras i Mölndal. På måndag ska den första mötesträffen arrangeras tillsammans med Mölndals stad, vilket P4 Göteborg berättade först.

Förbeställer på sociala medier

REKO-ringen består av en grupp på sociala medier där säljare och köpare är med.

– Det kan vara någon som till exempel säljer 14 kilo morötter. Då berättar köparen hur mycket hen vill ha. Därefter har man bestämda träffar där man lämnar varorna, säger Carina Holmberg, miljösamordnare i Mölndals stad.

Hon menar att försäljningen sker utan svinn eftersom säljaren bara tar med sig förbeställd mat. Ofta är det grönsaker, frukt och honung som säljs av småskaliga producenter.

”Kan prata direkt med producenten”

– Jag tror det här ligger rätt i tiden. Många vill veta var maten kommer ifrån. Här kan du prata direkt med den som producerat den, säger Carina Holmberg.

På måndag kväll är det dags för REKO-ringens första möte i Mölndals bibliotek. Då kommer REKO-ring Borås och två producenter att vara på plats för att ge inspiration.

– Kommunen har ett politiskt mål att vi ska främja närproducerat i den mån det går och det här är ett sätt. Det finns inte så mycket jordbruk i Mölndal men kanske många småproducenter. Vi får se hur det utvecklar sig, säger Carina Holmberg.

Efter uppstarten kommer dock inte kommunen längre att delta aktivt i REKO-ringen utan det görs ideellt av gruppmedlemmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer