Carina Wallner från Sanna norr om Karlstad har sålt bröd via den lokala Reko-ringen i Karlstad ända sedan starten strax före midsommar i fjol. Kunderna bokar sina bröd via en medlemssida i sociala medier och Carina Wallner bakar – men inte mer än vad som beställts.
– Det står ju för rekorderlig handel, ekologiskt, nära kunden och man tar tillvara det som blir över. Inget svinn, säger Carina Wallner.
Mindre svinn
En gång i veckan möter Carina Wallner, och alla andra producenter i Karlstads Reko-ring, sina kunder på en parkering i staden. En bytta smör står bredvid det färska brödet och det pratas, smakas och levereras om vartannat.
– Jag tycker idén är fantastisk. De tar ju bara med sig så mycket som är beställt och då blir ju svinnet mycket mindre, säger förstagångskunden Marina Kalander Blomqvist när hon hämtar det bröd hon beställt.
Vid en av bilarna på parkeringen står högvis med ägglådor och väntar på sina beställare. En av dem är Anna-Karin Larsson som handlat genom Reko-ringen ända sedan starten.
– Jag tror att det är fler och fler som tänker som jag. Det här kan bli riktigt stort. I somras var det ju väldigt mycket folk här när det var grönsaker och andra varor som inte finns just nu. Det är härligt att det här finns, säger Anna-Karin Larsson.
Ligger i tiden
Det har inte gått mer än ett halvår sedan Reko-ringen i Karlstad startade, ändå är antalet konsumentmedlemmar uppe i över 5500. Antalet deltagande producenter är över 80. Och nu startas nya Reko-ringar på flera håll i Värmland.
– Jag antar att det ligger i tiden, att det är viktigt för folk var maten kommer från. Man har blivit mer medveten, säger Yohanna Amselem som är livsmedelsproducent och en av initiativtagarna bakom Reko-ringen.
Hon får medhåll av sin bakande producentkollega.
– Intresset växer hos konsumenten liksom medvetenheten om vad man stoppar i kroppen, säger Carina Wallner.