En gång i veckan möter producenterna i Karlstads Reko-ring sina kunder på en parkering i stan Foto: SVT

Reko-ringen växer så det knakar

Publicerad

Handel via sociala medier utan mellanhänder är den senaste flugan när det gäller närproducerat. Och sedan den så kallade Reko-ringen startade i Karlstad för ett halvår sedan har handeln ökat kraftigt.

– Jag antar att det ligger i tiden, säger Yohanna Amselem som är en av initiativtagarna.

Carina Wallner från Sanna norr om Karlstad har sålt bröd via den lokala Reko-ringen i Karlstad ända sedan starten strax före midsommar i fjol. Kunderna bokar sina bröd via en medlemssida i sociala medier och Carina Wallner bakar – men inte mer än vad som beställts.

– Det står ju för rekorderlig handel, ekologiskt, nära kunden och man tar tillvara det som blir över. Inget svinn, säger Carina Wallner.

Det är ett halvår sedan Reko-ringen startade i Karlstad Foto: SVT

Mindre svinn

En gång i veckan möter Carina Wallner, och alla andra producenter i Karlstads Reko-ring, sina kunder på en parkering i staden. En bytta smör står bredvid det färska brödet och det pratas, smakas och levereras om vartannat.

– Jag tycker idén är fantastisk. De tar ju bara med sig så mycket som är beställt och då blir ju svinnet mycket mindre, säger förstagångskunden Marina Kalander Blomqvist när hon hämtar det bröd hon beställt.

Vid en av bilarna på parkeringen står högvis med ägglådor och väntar på sina beställare. En av dem är Anna-Karin Larsson som handlat genom Reko-ringen ända sedan starten.

– Jag tror att det är fler och fler som tänker som jag. Det här kan bli riktigt stort. I somras var det ju väldigt mycket folk här när det var grönsaker och andra varor som inte finns just nu. Det är härligt att det här finns, säger Anna-Karin Larsson.

Kunderna bokar sina varor via en medlemssida i sociala medier Foto: SVT

Ligger i tiden

Det har inte gått mer än ett halvår sedan Reko-ringen i Karlstad startade, ändå är antalet konsumentmedlemmar uppe i över 5500. Antalet deltagande producenter är över 80. Och nu startas nya Reko-ringar på flera håll i Värmland.

– Jag antar att det ligger i tiden, att det är viktigt för folk var maten kommer från. Man har blivit mer medveten, säger Yohanna Amselem som är livsmedelsproducent och en av initiativtagarna bakom Reko-ringen.

Hon får medhåll av sin bakande producentkollega.

– Intresset växer hos konsumenten liksom medvetenheten om vad man stoppar i kroppen, säger Carina Wallner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.