Zahra Bihi har haft sin butik i gallerian i 13 år och tycker inte att den ska stänga. – De kan stänga i femman, det är samma problem där, säger hon. Foto: SVT

Larm om våld och öppen knarkhandel på torget i Hjällbo – nu kan gallerian stängas

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomar som hänger i grupper och stör besökare, öppen drogförsäljning, våld och skadegörelse. Turerna kring gallerian inne i centrumbyggnaden på torget i Hjällbo har varit många. Nu har en trygghetsanalys av området mynnat ut i att gallerian bör stänga.

Sedan bostadsområdet Hjällbo i Göteborg byggdes 1969 har centrumbyggnaden stått på torget. 2001 rustades byggnaden upp med en galleria, som på senare år markerats av både polis och kommunen som ett problemområde.

Det har bland annat rapporterats om våld, hot och skadegörelse inne i gallerian vilket orsakat problem för både besökare och butiksägare.

2018 satte polisen upp kameraövervakning på torget, men problemen har kvarstått i och runt gallerian. Enligt det kommunala bolaget Göteborgslokaler som äger gallerian, har det bland annat förekommit drogförsäljning inne i lokalen.

”Behövs en dialog med hyresgästerna”

Nu har Göteborgslokaler låtit stiftelsen Tryggare Sverige genomföra en granskning av den fysiska miljön i och omkring byggnaden och de har kommit fram till en rekommendation om att det bästa för att öka tryggheten är att helt enkelt stänga gallerian.

Men beslut om hur centrumbyggnaden ska göras om väntas först tas längre fram under året.

– Vi behöver ha dialog med våra hyresgäster för att höra deras perspektiv, säger Catharina Sundberg, fastighetschef på Göteborgslokaler.

I klippet hör du besökare och handlare om hur de upplever tryggheten i gallerian.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.