En pojke i 15-årsåldern drunknade i samband med en skolutflykt i Alafors i juni. Foto: Christer Grändevik

Rekordmånga drunkningar i landet

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga drunknade under det första halvåret. Bara de senaste dagarna har flera personer omkommit i Västsverige. – Det är drunkningar i princip varje dag när det är såhär fint väder, säger Anders Wernesten, vid Svenska Livräddningssällskapet till SVT Nyheter Väst.

Insjöar är överrepresenterade för där känner sig människor mer trygga än i havet.

Totalt omkom 61 personer genom drunkning under det första halvåret i år. Det är 21 fler än motsvarande period förra året och det högsta antalet på hela 2000-talet, enligt Svenska Livräddningssällskapet.

Flera tillbud i landet

Bara under måndagen inträffade minst två drunkningsolyckor i landet, bland annat en i Öresjö i Borås kommun. I söndags drunknade en kvinna i Tylösand. Det höga antalet beror främst på det fina sommarvädret och att människor söker sig till vattnet för att svalka.

– Då är det många ovana som söker sig till vattnet. De ger sig ut på djupt vatten och då blir det många dykolyckor, säger Anders Wernesten och fortsätter:

– Sedan har vi massor av tillbud som ändå slutar lyckligt.

I juli har hittills ett tiotal människor drunknat, visar en kartläggning som TT har gjort. Men antalet befaras bli betydligt högre för månaden.

– Det är nog i underkant, siffran kommer nog tyvärr att tredubblas innan månaden är slut. Förra året drunknade fler personer i juni, juli och augusti än det dog människor i trafiken motsvarande period, säger Anders Wernesten.

Främst män drunknar

Det är främst män som drunknar i Sverige  hela åtta av tio är män. Förklaringen till det rekordstora antalet drunkningsolyckor i år är att det inträffade många isolyckor i vintras.

– Vi hade 17 isolyckor då, jämfört med fyra året innan, så vi gick in i sommaren med dåliga siffror, säger Anders Wernesten.

Det finns, enligt Anders Wernesten, två huvudregler att hålla sig till när man är vid vattnet: Dels ska man hålla sig där man bottnar, dels ska man hålla barn under uppsikt.

Är man där man inte bottnar ska man använda flytväst, även om man kan simma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.