Foto: SVT / TT

Därför väntas rekordmånga födslar i Göteborg i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli en hektisk sommar på Sahlgrenska sjukhusets förlossningsavdelning i Göteborg. Där förväntas antalet födslar i juli nå rekordsiffror med 25 procent fler jämfört med för fem år sedan.

En av orsakerna till de förväntade rekordfödslarna tros vara den pågående pandemin, vilket Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera.

Sahlgrenska sjukhuset har nordens största förlossningsklinik och i juli beräknas 1 032 barn födas vilket är den högsta siffran på fem år.

Verksamhet som vanligt

Prognosen oroar Vårdförbundet på Sahlgrenska som saknar såväl sjuksköterskor som barnmorskor, men enligt verksamhetschef Corinne Pedroletti kommer verksamheten gå runt som vanligt.

– Vi jobbar väldigt mycket med bemanningsfrågorna och det är just barnmorskor som vi inte i full utsträckning har så många anställda som vi önskar, säger Corinne Pedroletti till SVT.

Topp även på andra sjukhus

En del medarbetare kommer därför flytta semesterveckor eller går in och tar extra pass mot extra ersättning.

Även på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och Skaraborgs sjukhus i Skövde förväntas en födseltopp under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.