Emma Alcén och Lena Dahlberg vill få fler att träna på sina arbetsplatser. Foto: Privat

Rekordmånga nya företag startade 2020

Uppdaterad
Publicerad

Trots coronapandemin startades rekordmånga nya företag i Sverige under förra året. Emma Alcén och Lisa Dahlberg startade ett träningsföretag – men fick tänka om en hel del från ursprungsidén.

– Man måste våga satsa, går det inte så går det inte, säger Lisa Dahlberg.

Under förra året lamslogs många småföretag av coronapandemin. Ändå startades det under förra året 11 752 nya företag bara i Västra Götaland. Det innebär tolv procent fler än 2019. Totalt för landet var ökningen på 14 procent.

Enligt Bolagsverkets statistik har det aldrig tidigare registrerats så många nya företag under ett enskilt år. En undersökning från Sifo visar att var tredje svensk drömmer om att starta eget. Bland ungdomar vill varannan person bli egenföretagare när man ställer frågan om framtidsvisioner.

Coronaviruset i Västsverige

Fick tänka om

Emma Alcén och Lisa Dahlberg fick tänka om rejält efter starten av sitt träningsföretag i våras. Ursprungsplanen var att besöka företag och kontor och möta upp icke ombytta anställda för ett kort med effektivt träningspass på arbetsplatsen. Men de insåg snart att det inte skulle hålla.

– När allt fler började arbeta hemma insåg vi att vi fick ändra oss, säger Lisa Dahlberg.

I stället samlar de nu sina kunder utomhus och kör sina pass där. Med kroppsvikten som det viktigaste verktyget. Dessutom håller de en del träningspass online.

– Det är klart att en del av charmen försvinner när man inte ses på riktigt. Man får inte alls samma pepp och energi, men i varje fall mer än om man kör helt själv, säger Emma Alcén.

Tror på sin idé

På sikt hoppas Emma och Lisa kunna återgå till träning på kontor.

– Även om det blir mer uteträning och via nätet just nu, så hoppas vi kunna återgå till vår originalidé när situationen blir mer normal, säger Emma Alcén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västsverige

Mer i ämnet