Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Agnes Westerhult provade på att plugga civilt, men trivdes inte och återvände till Försvarsmakten. Nu är hon en av 1045 personer som sökt till officersprogrammet. Foto: Frida Björk/SVT

Rekordmånga sökande till officersprogrammet – Agnes Westerhult från Göteborg är en av dem

Uppdaterad
Publicerad

Agnes Westerhult gjorde värnplikten och trivdes, men det är omvärldsläget som har fått henne att söka till officersprogrammet nu.

– Jag känner att min framtid finns inom Försvarsmakten, säger hon.

Flera tjejkompisar till Agnes Westerhult gjorde värnplikten och det var det som fick henne intresserad. Efter lumpen valde hon först att plugga civilt.

– Det var inget för mig. Jag läste ett år på textilhögskolan i Borås och jag provade det civila livet, men längtade tillbaka.

Vad saknade du?

– Framförallt gemenskapen. Vi är som en stor familj och nu har jag bestämt mig för att stanna. Därför sökte jag till officersprogrammet. Men allt som händer runt omkring har också påverkat mig.

1 045 sökande till officersprogrammet är den högsta siffran sedan programmet inrättades 2008 som högskoleutbildning. Fler än 30 procent av de sökande är kvinnor i år. Även det är rekord.

Vill jobba i Göteborg

23-åriga Agnes Westerhult jobbar i dag som anställd soldat och är signalmatros på Amfibieregementet i Göteborg. Hon hoppas komma tillbaka dit efter att hon läst färdigt.

– Jag trivs vid kusten och vill fortsätta här, säger hon.

Hör mer om varför Agnes drömmer om att bli officer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.