Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eventuellt medlemskap i Nato kan ytterligare öka bristen på officerare, larmar Officersförbundets ordförande. Foto: Johan Nilsson/TT

Facket varnar: Natomedlemskap skulle förvärra officersbrist

Uppdaterad
Publicerad

Ett medlemskap i Nato skulle förvärra bristen på officerare inom Försvarsmakten. Den varningen kommer från Officersförbundet efter att ett Natomedlemskap nu kan vara på tapeten.

– Det är ju ett ansträngt läge redan nu med en brist på yrkesofficerare, säger Lars Fresker, som är ordförande i Officersförbundet, till SVT.

– Samtidigt som vi ska växa inom landet så blir det ju ytterligare en pålaga när ett hundratal officerare ska åka på Natostab och Natocenter, konstaterar han.

Exakt hur många officerare som måste in i Natotjänst är förstås oklart. Lars Fresker pekar på Norge där cirka 250 officerare är i Natotjänst, och då lär det åtminstone handla om så många, lyder resonemanget. Sett i relation till antalet officerare i Sverige så motsvarar det i dagsläget grovt räknat ungefär lika många som går i pension varje år.

Brist efter nedrustning

Officersbristen inom försvaret är ett välkänt återkommande tema för diskussion under de senaste åren. Bakgrunden är att decennier av nedrustning 2014 byttes i en kraftig upprustning sedan Ryssland invaderade och annekterade Krim i Ukraina.

Ett Natomedlemskap innebär alltså en ytterligare utmaning för försvaret och alla de som jobbar där. Samtidigt tycks ändå inställningen till Nato inte rubbas av en sådan extra utmaning om Sverige nu skulle gå med, enligt Lars Fresker.

– Nu har vi inte gjort någon medlemsundersökning men den bild jag får är att man är för Nato. Man är för samarbete. Man måste hjälpas åt för att kunna försvara landet, men exakt hur det ser ut bland medlemmarna vet jag inte. Officerare är ju också per definition lojala, och är det så att politiken bestämmer att vi ska vara med i Nato, ja, då är vi med i Nato, säger Lars Fresker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet