Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När Linus Hagström gav sig in i debatten och argumenterade mot Nato-medlemskap blev reaktionerna kraftiga. Foto: Alex Bolevin/SVT

Professorn hatad för Natokritik – vill ändå debattera

Uppdaterad
Publicerad

Professorn Linus Hagström kritiserades hårt efter att han skrivit en debattartikel där han var kritisk till ett Natomedlemskap. På sociala medier var det hårda ord och han kallades allt från Putinkramare till landsförädare. Det startade intresset för att börja forska om Natodebatten.

– Säkerhetspolitik är enormt krångligt. Det är väl det som är mest frustrerande i dag för en sådan som mig – att debatten är så förenklad, säger han.

Efter Rysslands invasion i Ukraina har Natofrågan hamnat högt upp på agendan, och mycket talar nu för att Sverige snart kan vara på väg in i militäralliansen.

– Det är inte en fråga om vi ska gå med utan om när. Det genomsyrar analyser och man anar en viss förtjusning, man är lite exalterad över det – det är en stor politisk händelse att gå med, säger Linus Hagström, professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan.

Han tycker att frågan om ett medlemskap både gått för fort och att den saknar en folklig förankring.

– Det finns en lucka som är öppen just nu, hör man ibland, och om man väntar ett halvår så kanske den är stängd. Det tror jag är ett argument för att stressa människor.

Hör Linus Hagström om sin forskning kring Natodebatten i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet