• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vagnhärad i Trosa kommun, Södermanlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sörmland.

Finlands president Sauli Niinistö Foto: Henrik Montgomery / TT

Finlands president ska ge Natobesked den 12 maj

Uppdaterad
Publicerad

Finlands president Sauli Niinistö kommer senast den 12 maj att ge besked om vad han tycker om ett finländskt Natomedlemskap. Det säger han i en intervju med tidningen Ilta-Sanomat. 

– Naturligtvis har vår säkerhetssituation förändrats, säger han till tidningen. 

Precis som i Sverige har det i Finland de senaste veckorna florerat många datum i debatten om en eventuell Natoansökan. Nu har Finlands president Sauli Niinistö meddelat att han den 12 maj kommer att ge besked om vad han tycker om ett finländskt medlemskap i militäralliansen. 

Enligt Ilta-Sanomat ska Niinistö möta riksdagspartierna samma datum och vid det laget kan också processen i den finländska riksdagen ha tagit ett steg framåt. Tidningen Helsingin Sanomat skriver att de utskott som behandlar regeringens säkerhetspolitiska rapport ska vara färdiga med sitt arbete den 11 maj.

Gemensamt beslut

Ett eventuellt beslut om att Finland ska ansöka om att gå med i Nato fattas gemensamt av presidenten och regeringen. Statsministern Sanna Marin har sagt att hon ska ge besked inför att hennes parti, Socialdemokraterna, bestämmer sig. Det sker på ett möte den 14 maj. 

Ilta-Sanomat skriver att Niinistö inte avslöjar sin position i Natofrågan i den här intervjun – men att man mellan raderna kan man tolka det som att Niinistö ändå flaggar för ett medlemskap. Han säger till exempel att om Finland går med i Nato kommer ”det allmänna säkerhetsläget att förändras, vi kommer att ha en marginal”. 

– Naturligtvis har vår säkerhetssituation förändrats. Den första förändringen var att Ryssland försökte skapa en intressesfär. Den andra var att Ryssland har använt militärt våld på ett otroligt hårt sätt. Och när en granne beter sig så måste man förstås vara uppmärksam på det, säger Niinistö i intervjun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär ökade spänningar mellan Ryssland och Finland vid ett finskt Natomedlemskap? Vladimir Gel’man, rysk professor i statsvetenskap, svarar på frågor i inslaget. Foto: SVT

S-beslut i Sverige i maj

I Sverige pågår det inom Socialdemokraterna en säkerhetspolitisk dialog, bland annat om ett eventuellt Natomedlemskap. Den ska vara klar den 12 maj. Därefter ska partistyrelsen fatta beslut, vilket ska ske senast den 24 maj. 

Samtidigt håller regeringen på att ta fram en ny säkerhetspolitisk analys för Sverige efter Rysslands invasion av Ukraina. Den analysen ska vara klar den 13 maj. Det är dock oklart om den kommer att innehålla någon rekommendation om Natomedlemskap, eftersom Socialdemokraterna då inte lär ha bestämt sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.