Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
S hållning i Natofrågan ska vara beslutad innan sommaren, säger Tobias Baudin (S). Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Socialdemokraterna drar i gång Natodebatt i partiet

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna startar en ”säkerhetspolitisk dialog” i partiet.

Syftet är att uppdatera den säkerhetspolitiska analysen som låg till grund för att partikongressen sade nej till Nato-medlemskap.

I ett pressmeddelande skriver man att Sveriges säkerhetspolitiska läge förändrades i grunden med Rysslands invasion av Ukraina.

Detta ”får konsekvenser för Sveriges säkerhetspolitiska läge, och för Socialdemokraternas säkerhetspolitiska vägval”, skriver partiet.

– Det här riktar sig dels mot förtroendevalda, dels mot medlemmar som är intresserade av de säkerhetspolitiska frågorna, för att vi ska få en bredare förståelse för vad som har hänt i vår omvärld och lära oss om för- och nackdelarna med vår nuvarande säkerhetspolitiska linje, säger partisekreteraren Tobias Baudin till TT.

Ska inte bara handla om Nato

Processen startas omgående och ska ske ”skyndsamt”, enligt Baudin. Han siktar på att den ska vara klar före sommaren.

– Partistyrelsen är högsta beslutande organet som äger frågan. De förtroendevalda kommer att ha egna möten och vi kommer att fånga upp det, och sedan avgör partistyrelsen om vi ska behålla vår säkerhetspolitiska linje eller ändra den, säger Baudin.

Diskussionen ska inte bara handla om ja eller nej till Nato, utan handla brett om vad som gagnar Sveriges säkerhet bäst.

– Natofrågan är naturligtvis en del av det, säger Tobias Baudin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet