Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför vill SD följa efter Finland om de gör en Nato-ansökan – hör Aron Emilsson (SD), utrikespolitisk talesperson i klippet. Foto: SVT/Anders Wiklund/TT/Visa alla (2)
Visa alla (2)

Åkesson: Ja till Nato om Finland ansöker om medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Om Finland ansöker om medlemskap i Nato kommer Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uppmana partiet att förespråka ett svenskt medlemskap. Det säger han i en intervju med Svenska Dagbladet.

– Vi är helt eniga i det, säger Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson, till SVT. 

I veckan uppgav Finlands utrikesminister att tidtabellen för en eventuell Natoansökan kommer klarna inom de närmaste veckorna. Om Finland ansöker om medlemskap kommer Sverigedemokraterna att gå efter i Natofrågan, säger Jimmie Åkesson i en intervju med Svenska Dagbladet.  

– Jag har den uppfattningen. Då är min ambition att gå till partistyrelsen med en begäran om att vi ska ändra oss, säger han till tidningen.

Utrikespolitiska talespersonen: ”Eniga”

Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesperson Aron Emilsson säger till SVT att den primära målsättningen är att få ett klart mandat från partistyrelsen.

– Vi är helt eniga i det. Vi har haft is i magen i den här frågan ganska länge men Sveriges säkerhet är för oss allra viktigast och den svenska processen måste spegla den finska. Och om Finland väljer att aktivera en Nato-ansökan så bör Sverige göra detsamma.

Försvarspolitiska talespersonen ”Delade uppfattningar”

Partiets försvarspolitiska talesperson, Per Söderlund, säger dock att det finns delade uppfattningar i Natofrågan.

– Vi som sitter i riksdagen och hanterar dessa frågor har nog ungefär samma uppfattning. Sen finns det säkert de som har andra åsikter inom partiet.

Söderlund tar inte själv ställning men lyfter fram att det är viktigt att vara redo.

– Om Finland beslutar att gå med så faller ju mycket av vårt partis och Sveriges säkerhetspolitik. Alliansen med Finland skulle ju försvåras i ett sådant läge.

Har öppnat för ansökan

Om Sverigedemokraterna säger ja innebär det en riksdagsmajoritet för att gå med i Nato. Tidigare har Moderaternas partiledare Ulf Kristersson meddelat att en M-ledd regeringen kommer lämna in en Nato-ansökan om det finns riksdagsmajoritet för det efter valet. Sverigedemokraterna har öppnat för en svensk Nato-ansökan men inte gett något slutgiltigt besked.

– Det som har förändrats nu är att Finland väldigt tydligt går mot ett Nato-medlemskap och mycket tyder på att det kan ske i närtid. Det, och att Ukraina som inte är med i Nato står helt ensamt, har gjort att jag har svängt, säger Jimmie Åkesson, till SvD.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 11 mars sa Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att han ville ”öppna upp hållningen för att möjliggöra ett medlemsskap i Nato”. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige och Nato

Mer i ämnet