Partierna allt mer eniga om Nato – menar finländska experter

Uppdaterad
Publicerad

Finland kommer att skicka in en Natoansökan redan i början av maj enligt tidningen Iltalehti som publicerat en artikel där de har källor som hävdar detta.

– Man får se det som uppseendeväckande uppgifter, dels för hur snabbt en Nato-ansökan kan lämnas in,  säger Yle:s politikreporter Thomas von Boguslawski.

Samtidigt är uppgifterna om att Finland närmar sig en Nato-ansökan inget som förvånar de två politikreportrar som SVT har talat med.

– Man har kunnat läsa in i retoriken de senaste veckorna att det är någonting som är på gång, säger Magnus Swanljung på Yle.

Kriget i Ukraina

Hittills har den socialdemokratiska statsministern Sanna Marin inte velat ta ställning för eller emot en Nato-ansökan. Men i helgen höll hon ett linjetal till sina partikamrater, där hon betonade att dörren till Nato står öppen.

– Tydligare markering än så kan man kanske inte göra utan säga sin egen åsikt, säger Yle:s politikreporter, Thomas von Boguslawski.

Hör de finländska politikreportrarnas reaktion på de nya uppgifterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet