Nato-allierade överens om stärkt stöd till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba var inbjuden hedersgäst på torsdagens Nato-möte och hans budskap var tydligt.

– Kuleba höll ett tal där han i princip sade ”jag vill ha vapen, vapen, vapen”. Det var inte ett känslomässigt tal, utan väldigt faktainriktat, berättade Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) till TT efter mötet.

Dmytro Kuleba var tydlig vid sitt anförande när han mötte Natos allierade: ”Vi behöver vapen.”

På presskonferensen efteråt sade han att det däremot inte var någon lista av vilka vapen de behöver som diskuterats utan när, i tid, de kan få vapen.

Kriget i Ukraina

– Jag har inget tvivel om att Ukraina kommer att ha vapen nog för att slåss. Frågan är bara när vi får dem. Och det är avgörande, sade Kuleba på presskonferensen men konstaterade också att även om länders ”sanktioner tillför skada” på Ryssland – så är det ”inte tillräckligt för att stoppa kriget”.

Stoltenberg: Kommer att stärka vårt stöd

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg berättade efter mötet att de allierade var överens för att stärka stödet till Ukraina.

– Natos allierade är överens om att stärka vårt stöd så att Ukraina kan stå emot Rysslands invasion, sade Stoltenberg och konstaterade att de kommer att skicka ytterligare militärutrustning.

– Nato har stött Ukraina under många år, efter invasionen har vi skickat mer utrustning – och vi är överens i dag om att vi kommer att skicka ännu mer. De allierade tillhandahåller ett brett utbud av vapensystem till Ukraina, säger Stoltenberg.

Medlemmarna i Nato har också kommit överens om att hjälpa andra parter för att öka deras möjlighet att försvara sig, däribland Georgien och Bosnien Herzegovina.

Kuleba: ”Ni förstår inte”

Utrikesminister Kuleba konstaterade att han var nöjd med gensvaret från medlemsländerna under mötet. Men när han under presskonferensen fick frågor om de filmklipp som påstås visa ukrainsk militär som skjuter ihjäl en rysk skadad soldat blir han känslosam. Kuleba konstaterade att anklagelserna om krigsbrott kommer att utredas men, det måste sättas i sitt sammanhang:

– Det finns saker som inte går att förstå. Ni förstår inte hur det känns att tala med en från Butja som berättar hur hon våldtogs fyra dagar i rad och sedan togs direkt in för psykiatrisk vård när hon kom till Kiev. Ni förstår inte hur det känns när ryska soldater våldtar barn, sade Kuleba.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet