Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Som jag ser det blir det Finland som knuffar in Sverige i Nato, precis som Sverige en gång i tiden knuffade in Finland i EU”, säger Jakob Westberg. Foto: SVT, EPA/TT

Försvarsexperten: Frågan måste tänkas igenom ordentligt

Uppdaterad
Publicerad

Finland puttar in Sverige i Nato. Så kommenterar försvarsexperten Jacob Westberg uppgifterna om att landet kan komma att skicka in Natoansökan inom kort.

– Om Sverige står ensamt kvar som alliansfri stat runt Österssjön hamnar vi i ett väldigt utsatt läge, säger han i Morgonstudion.

Jacob Westberg, lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan, säger till  SVT:s Morgonstudion att gårdagens uppgifter om att Finland kan komma att ge besked i frågan om en Natoansökan inom de närmaste veckorna, var väntad.

– De här signalerna har vi fått de senaste veckorna från Finland. Det är rimligt att Finland själv fattar det här beslutet. De sitter i en lite mer utsatt position än vi gör i Sverige. De har sin historia med krig med Ryssland som gör att det är begripligt att de utnyttjar Natooptionen.

Kriget i Ukraina

Samarbetet kompliceras

Det var på torsdagen som Finlands utrikesminister Pekka Haavisto sa att tidtabellen för en eventuell finsk Natoansökan kommer klarna inom de närmaste veckorna. Samtidigt hänvisar tidningen Iltalehti till källor som hävdar att Finland kommer skicka in Natoansökan redan i början av maj.

Jacob Westberg kommenterar också Sveriges försvarssamarbete med Finland och menar att en eventuell Natoansökan kan komplicera det. Samarbetet har byggt på att båda länderna är alliansfria.

– Om något av länderna blir medlemmar i Nato måste det landet ta hänsyn till de skyldigheter man har gentemot alliansen.

Finland har haft mer bråttom

Sverige och Finland har varit noga med att samordna sig, säger Jacob Westberg, och nämner bland annat att man samordnat sig mot Nato.

– Men här känner jag att man i Finland nog haft lite mer bråttom än i Stockholm. Som jag ser det nu är det som att det blir Finland som puttar in Sverige i Nato, precis som att Sverige en gång i tiden, med Finska ögon knuffade in Finland i EU genom att vi tog täten den gången.

– Frågan måste tänkas igenom ordentligt. Om Sverige ska stå ensamt kvar som alliansfri stat i Östersjön kommer vi i ett väldigt utsatt läge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet