Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rektorerna Joakim Axelsson och Christine Siljeblad på Karlbergsgymnasiet i Åmål är glada över att rekordmånga sökt skolan som förstahandsval. Foto: SVT/ Elin Johansson

Rekordmånga söker till gymnasiet i Åmål efter skolstängningen i Bengtsfors

Publicerad

Gymnasieskolan i Bengtsfors lockade för få elever och fick stänga sina nationella program.

Nu söker sig många av eleverna till Åmål 35 kilometer bort, där Karlbergsgymnasiet har fått rekordmånga sökanden.

– Vi är jättestolta och nöjda att så många vill gå här. Det känns kanonbra, säger Joakim Axelsson, rektor på Karlbergsgymnasiet.

300 elever har valt Karlbergsgymnasiet som förstahandsval – ett nytt rekord. Ekonomi- och elprogrammen har fått flest ansökningar och nått maxtaket.

Kan ni garantera alla en plats?

– Det finns ju ett par program där maxtaket nu i år har passerats. Men som det ser ut just nu är alla de som är behöriga för de programmen garanterade en plats. På de två programmen som vi nått taket kan det i slutändan bli att man inte kommer in för det blir ett betygsurval, säger rektorn Joakim Axelsson.

Sökande från grannkommuner

Elvira Klenfeldt, som går i årskurs 9 på Bengtsgården i Bengtsfors, har sökt till Karlbergsgymnasiet och hennes förstahandsval är ekonomiprogrammet. Hon har skuggat på skolan, vilket innebär att man får hälsa på gymnasieskolan för en dag och testa på att vara elev.

– Det var svårt att välja vilket program jag ville söka, men kom sedan fram till att ekonomi kändes rätt, säger hon.

Lärare utanför klassrummen

Skolan har satsat på relationskapande arbete. Lärarna har inte bara lektioner utan rör sig även i biblioteket och uppehållsrummen.

– Eleverna som kommer hit får en extremt god stöttning av personalen på skolan. Det tror vi är en nyckelfaktor, säger Joakim Axelsson.

Karlbergsgymnasiet ligger i topp för skolor i Sverige där elever går ut med en gymnasieexamen. Joakim Axelsson tror att en anledning är den stöttning som eleverna fått under studietiden.

Här bor eleverna som sökt till Karlbergsgymnasiet

Åmål: 116

Bengtsfors: 71

Säffle: 65

Mellerud: 27

Dals-Ed: 18

Källa: Karlbergsgymnasiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.