Regnkaoset under Way out west skapade lervälling i delar av Slottsskogen. Nu måste stora områden spärras av för att marken ska återhämta sig. Foto: svt

Rekordskador i Slottsskogen

Publicerad

Regnkaoset under Way out west skapade lervälling i delar av Slottsskogen. Nu måste stora områden spärras av för att marken ska återhämta sig.

Helgens skyfall och det stora antalet besökare blev för mycket för de redan fuktiga markerna i Slottsskogen. Efter årets Way out west måste nu 5000-6000 kvadratmeter mark i Slottsskogen spärras av, så att nytt gräs ska kunna sås.

–  Det här är absolut det värsta året, det är inget snack om saken. Grässvålen har gått sönder så där är det lervälling mer eller mindre. De områdena som är värst får vi nog spärra av i ungefär en månad, säger Per Åberg, chef på Parkförvaltningen i Göteborgs stad.

Arrangören betalar

Han har själv just inspekterat festivalområdet när SVT Nyheter Väst träffar honom. Och även om ett stort arbete med att återställa parken väntar, är Per Åberg tydlig med att kommunen inte kommer att betala för det.

–  Det är arrangören Luger som står för alla de här kostnaderna, så det blir ingenting för skattebetalarna.

Hur mycket kommer det att kosta?

– Det kommer att bli en bra slant. Jag vågar inte gissa, men vi pratar om hundratusentals kronor.

Bara utvalda delar skyddas

De områden som har varit skyddade av gummimattor har klarat sig bättre. Men att täcka hela området har inte varit aktuellt.

–  Det finns områden som vi medvetet låter vara. Staden tillsammans med Luger har ju ändå valt att lägga det i Slottsskogen – vi vill ju uppleva parkmiljön också.

Nu på lördag arrangeras Midnattsloppet i Göteborg – och sträckan i Slottsskogen kommer att ledas om på grund av markskadorna. Men Per Åberg tror inte att Slottsskogen är i fara, och tror att årets Way out west var ett undantag.

–  Generellt de övriga åren har det inte slitits speciellt mycket. Och hade det här regnet kommit på Göteborgsvarvet hade det sett likadant ut, det är något vi får leva med.

Hur mycket skada ska det bli för att man ska flytta festivalen?

–  Det är en dialog man måste ha. Det här är på gränsen till att man tycker att det är väldigt mycket. Men vi klarar av detta, säger Per Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.