Det bli upp emot 25 grader på sina håll, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen. Foto: Hossein Salmanzadeh/TT & Johan Paulin/SVT

Rekordsommarens sista suck – kan bli 25 grader

Uppdaterad
Publicerad

Just när du trodde att rekordsommaren var över så slår den till igen. På tisdagen kan det till och med bli upp till 25 grader på någon enstaka plats i Västra Götaland.

– Det är verkligen en stor djup suck av värme, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Rekordsommaren 2018 tycks aldrig vilja ta slut. Julivärmen var extrem och den högsta på över 100 år. Och trots att vi nu hamnat i mitten av september så tycks det riktiga höstvädret få vänta.

– Vi pratar någonstans mellan 20 till 23 grader i Västra Götaland under tisdagen. Möjligen någon enstaka 25-gradersnotering lokalt, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Orkan bakom värme

Anledningen till den för september ovanligt höga temperaturen har att göra med tryckförhållanden samt att den tropiska orkanen Helene rört sig norrut i Atlanten.

– Orkanen bakas sedan ihop med ett lågtryckssystem som passerat de brittiska öarna och ligger väster om Skandinavien. Det ger ett extra tryck som gör att varmluft pressas norrut, förklarar Nitzan Cohen.

Varmt till torsdag

I Västra Götaland är det framför allt tisdagen som kommer att vara varm, därefter blir det runt 18 till 19 grader de närmsta dagarna. På torsdagen kommer varmluften ge vika. Kanske blir det då fri lejd för höstrusk.

– Efter en värmetopp väntar ofta något kallt. Ju närmare oktober vi kommer, desto mindre sannolikt blir det för värmeknäppar, även om det kan hända, säger Nitzan Cohen.

Så vad är ditt råd?

– Om man gillar sommarvärme ska man verkligen passa på och njuta. Jag tror att chanserna för fler tillfällen med denna typ av temperaturer är ganska liten, och för högsommartemperaturer på över 25 grader ännu mindre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.