Spaningsledare Sören Angbo vid polisen region Väst. Foto: SVT

Rekryteringen till gängen ökar i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Rekryteringen till kriminella nätverk ökar i Göteborgsområdet. Det är polisens bild.

– Man kan se att det hela tiden kommer in nya unga personer i de här konflikterna, säger spaningsledare Sören Angbo vid polisregion Väst.

Sören Angbo påpekar att han inte har något statistiskt underlag som stödjer det göteborgspolisen upplever, att rekryteringen till gängen ökar.

– Skolan kanske är svår för många och man anser att man inte får hjälp med skolan i hemmet, utan det finns en karriär i brottslighet och den tar man, säger Sören Angbo som arbetar som spaningsledare för polisen region Väst.

Skottlossningar i Göteborg

När Brottsförebyggande rådet på tisdagen presenterade en ny rapport om i Stockholm fanns Sören Angbo på plats. Rapporten bygger på djupintervjuer med 21 personer i den kriminella gängmiljön och visar att kriminella skjuter för att döda – både för att bygga upp sitt rykte och för att skydda sitt eget liv.

”Ingen kioskvältare”

 Sören Angbo tycker inte att rapporten är någon direkt  “kioskvältare”, utan att den stämmer väl överens med den bild polisen i Göteborg har.

– Den som skjuter en person med hög status är rädd och skjuter först. Det händer oplanerat på gatan. Man träffar på varandra och i stället för att prata skjuter man för man vågar inte annat. Det ger också en status precis som rapporten säger.

”Ta tillbaka gatan”

56 skjutningar ägde rum i Västsverige under 2018. Tio personer dog.

– Många av skjutningarna vi har haft i Göteborg handlar om tidigare kompisar som hamnat i konflikt med varandra. Ett gäng har blivit två i samma område, det uppstår konflikt och man skjuter på varandra.

Vad är största utmaningen för polisen i region Väst just nu?

– Det är att jobba på det spåret vi är inne på. Lite så som polisen har gjort i Gårdsten. Att ta tillbaka gatan. Men det kan också ha motsatt effekt eftersom många anser att vi trakasserar, säger spaningsledaren Sören Angbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossningar i Göteborg

Mer i ämnet