Foto: SVT

Rektor hotades av maskerad man

Uppdaterad
Publicerad

Det råder stor oro på Brunnsboskolan i Göteborg efter att en maskerad man tagit sig in på skolan under tisdagen. Enligt skolledningen gick mannen fram till en av rektorna och hotade honom. Händelsen är den senaste i en lång rad på skolan.

– Vi har gjort runt 85 polisanmälningar efter olika typer av händelser, säger Anders Andrén, utbildningschef på Norra Hisingen.

Den senaste händelsen har rört upp mycket känslor hos föräldrar och lärare på Brunnsboskolan. Enligt uppgifter till SVT finns det också föräldrar som valt att hålla sina barn hemma efter händelsen. Skolan har elever från förskoleklass upp till högstadieklass.

En förälder berättar för SVT Nyheter Väst att hon är orolig för sin dotter.

– Det här är inte första gången något allvarligt händer här. Och trots att min dotter är ung så har hon redan varit med om flera allvarliga händelser.

Så sent som i november sprängde någon sönder skoltoaletter med hjälp av smällare på skolan.

– Tyvärr har det varit väldigt oroligt på skolan under en längre tid. Vi har haft problem med utomstående personer som kommit till skolan och stökat men det har även varit elever på skolan, säger Anders Andrén.

Ökar vuxennärvaron

Förutom skadegörelse av toaletter har det även varit rutor som krossats. Många av de runt 85 polisanmälningarna som gjorts handlar också om hot, våld och även i minst ett fall sexuellt övergrepp.

Polisanmälningarna har skett över en längre tid.

– Det handlar om hela 2017 och fram till nu, säger Anders Andrén.

Skolan samarbetar med både polis och socialtjänst.

– Vi har elevhälsoteamet inkopplat, liksom HR-avdelningen. Vi har ökat närvaron av vuxna på skolan, säger Anders Andrén.

Varför sker allt det här?

– Det är en bra fråga och jag har inget enkelt svar, det handlar bland annat om individer som tidigare har gått på skolan som inte har där att göra men som ändå kommer dit och ställer till saker, säger Anders Andrén.

”En trygg skola”

Trots alla problem anser Andrén att skolan är en trygg plats.

– Ja, jag har pratat med rektorn i dag och han säger att man har situationen under kontroll. Med alla åtgärder vi nu gör kan jag säga att jag tycker att man kan känna sig trygg i skolan.

Men 85 polisanmälningar det senaste året, skulle du sätta dina egna barn i skolan?

– Ja det skulle jag göra. Jag känner mig som sagt trygg med de åtgärder som görs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.